U leskovačkim vrtićima deca preko predviđenih normativa

U leskovačkim vrtićima deca preko predviđenih normativa
Podeli:

LESKOVAC – Leskovačke državne vrtiće trenutno pohađa oko 2.700 mališana što je za trećinu više od predviđenih normativa. U predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ kažu da je rešenje problema prenatrpanosti jedino u otvaranju novog vrtića.

Najveće „gužve su u celodnevnom pohodu sa nešto više od 1.500 dece koja su raspoređena u 11 vrtića na teritoriji grada. I dok, recimo, Grdelica „kuburi“ sa decom, u vrtiću u centru Leskovca „1001 radost“ u grupama, koje bi trebalo da broje do 20 mališana, jedna vaspitačica brine i do duplo više deteta.

„Svi traže mesto u vrtiću. Svi žele da upišu dete i mi se trudimo da svima izađemo u susret, pogotovo što postoji pravilnik za upis dece po kome određene kategorije imaju prioritet, kao što su deca sa smetnjama u razvoju, deca samohranih roditelja, iz hraniteljskih porodica ili mališani kojima su roditelji bolesni“,ističe direktorka Jasmina Anđelković Đorđević.

Andjelkovic_dojrdjevic

Prilikom upisa prednost imaju i deca čiji stariji brat ili sestra već pohađaju vrtić ili čija oba roditelja rade.

Direktoka kaže da su svake godine ogromni zahtevi za upis dece u vrtićima. Roditelji preko 100 mališana, od dozvoljenih mesta, javi se svake godine za upis u pojedinim grupama.

„Juna meseca kreće obnova. To su deca koja su već boravila u vrtiću i nameravaju da nastave.Mi raspisujemo konkurs tamo gde ima mesta. Ove godine je baš bilo stotinak zahteva više nego što smo primili“ objašnjava direktorka.

Predpostavlja da je „navalica“ na gradske vrtiće velika jer su privatni vrtići znatno skuplji.

„Naša cena je 3.750 dinara i smatramo da je zaista simbolična u odnosu na to kolika je ekonomska cena  i koliko boravak u vrtiću objektivno košta“ naglašava ona.

Paradoks je u tome da čak dve trećine privatnih vrtića pohađaju deca čiji roditelji nisu uspeli da ih upišu u jedan od vrtića pod okriljem predškolske ustanove „Vukica Mitrović“.

Mesečni smeštaj kod privatnika je duplo skuplji nego recimo u vrtićima „Bambi“ i „Lane“.

(kraj) dum


Podeli:
  1. Hahahahah, ovolika nezaposlenost, mame spavaju umorne, babe se slobodne setkaju, a deca nam po vrtici!? Ludilo, umirem, hahahahahah.
    0    1

Comments are closed.