U selu Poljska Ržana kraj Pirota ''Svi ržanski grnčari''

U slavu grnčara i zanata koji nestaje

U slavu grnčara i zanata koji nestaje
Podeli:

“Svi ržanski grnčari“ naziv je manifestacije koja je danas, u slavu grnčara iz ovog kraja i zanata koji polako nestaje, organizovana  u selu Poljska Ržana nedaleko od Pirota, a na radost ne samo meštana sela nego i gostiju iz grada i susednih sela.

U okviru ‘’Vidovdanskih dana ‘’ prvi put je organizovana ova manifestaciju sa ciljem da se podseti na grnčare iz ovog sela koji su bili poznati širom, bivše Jugoslavije I sa namerom da se otrgne od zaborava grnčarski zanat.

Nekoliko porodica iz sela je decenijama pravilo grnčarske proizvode a  tu su danas njihovi naslednici. Pored izložbe starih i novih grnčarskih predmeta, u glinenim posudama kuvaju se svadbarski kupus i gulaš a domaćice su ispekle pite i kolače  koje posetioci naravno mogu da probaju”, kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Poljske Ržane Saša Ćirić.

Mladi Marjan Minčić nastavlja porodičnu tradiciju grnčarskog zanata. Organizovao je grnčarsku radionicu i svojevrsni čas za učenike seoske osnovne škole.

Grnčarijom se bavim od 2005. godine. Radim uglavnom saksije, vaze i ćupove. Ima tržišta za ove proizvode a ovo je još jedan pokušaj da se zanat ne ugasi”, kaže Marjan.

Njegov šestogodišnji sin Novak na grnčarskom točku sa ostalom decom ulazi u tajne grnačije.

Teško je, ali volim ovaj zanat”, priznaje Novak.

Marjanov otac Miroljub kuvao je svadbarski kupus u ćupu starom oko 100 godina.

Ovo je specijalitet koji se obavezno spremao za svadbe, ispraćaje regruta na odsluženje vojnog roka i druge svečanosti. Spremamo ga za slavu u ovom ćupu u kome je danas 15 kilograma kupusa i 12 kilograma tri vrste mesa. Potrebno je punih 24 časa da se on skuva onako za merak”, objašnjava Miroljub.

Turistička organizacija Pirota podržala je  ovu seosku manifestaciju

Pomažemo sve manifestacije koje promovišu Pirot i okolinu, a posebno one koje imaj za cilj očuvanje starih zanata i običaja. Grnčarski je jedan od zanata po kome je Pirot poznat a koji polako nestaje. Ovo je dobra ideja koja je potekla od samih meštana a mi je naravno podržavamo” zaključuje direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov.

Zoran Panić


Podeli: