U susret 650 godina jašunjskog manastira Sveti Jovan

U susret 650 godina jašunjskog manastira Sveti Jovan
Podeli:

LESKOVAC – Da manastir ugleda svoju kapiju, svoje ogledalo i svoju dušu, rekao je danas Joanikije, iguman manastira Svetog Jovana, istorijskog i duhovnog bisera usred Babičke gore.

Ovaj jedan od dva manasitira kraj sela Jašunja dogodine slavi 650 godina svog postojanja i 500 godina od podizanja manastirske jedinstveno oslikane crkve.

manastir_sveti jovan_crkva

Obnova manastira započeta je 2008. i nastavljena 2013. godine. Podignuta su dva zvonika, konak, letnja trpezarija, ogradni i potporni zidovi, sanitarni čvor, obnovljen zapušten vajat, sve o trošku leskovačke lokalne samouprave i pomoći srpske crkve.

Trenutno se gradi velelepna manastirska kapija, kakva je po zamisli arihetekata izgledala i pre 650 godina. Gradilište je danas sa saradnicima obišao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

“U poslednje tri godine preko ALER-a smo uložili 8,5 miliona dinara. Tako smo 2013. godine izgradili potporni zid sa južne strane konaka dužine 70 metara, čime smo proširili plato ispod konaka i stvorili mogućnost za izgradnju letnje trpezarje. U 2014. smo izgradili pomoćnu zgradu sa 5 savremeno opremljenih toaleta i 4 pomoćne prostorije za potrebe manastirskog života. Prošle godine smo podigli još jedan potporni zid ukrašen ornamentima od pečene cigle”, nabraja Cvetanović.

manastri_gradonacelnik_joanikije

Ostaje da se završi kapija u vrednosti od 2,4 miliona dinara, koju znalački grade majstori radnje “Gradnja Mladenović”, ali i potporni zidovi i zameni barokni vizantijskim ikonostasom u crkvi.

Predmet današnjeg razgovora, posle oficijelnog dela bio je bunar, čiju nastrešnicu je Joanikije sam podigao na slabim osnovama.

Zahvaljujući se Cvetanoviću, zaposlenima u ALER-u i Nenadu Cvetkoviću iz Direkcije za urbanizam i izgrdanju, koji živi u Jašunji, Joanikije je kazao da crkva ne zaboravlja svoje donatore.

manastir_crkva

“Crkva i lokalna samouprava misli jednim duhom i jednim životom. Svetinja dobija lik kakav je imala pre 650 godina. Nije lako izdvojiti sredstva, ali ako postoji dobra volja i dobar tim, onda je božja volja vidljiva. .. da se ovde krštava i venčava i duhovno i istorijski napajaju naša pokoljenja”, kazao je otac Joanikije.

Prema nalazima areheologa, crkva je podignuta 1517. godine na temeljima porušene crkve, vidljivim i danas, iz vremena Nemanjića, dok je manastirski kompleks oformljen pre 650 godina.

Mansatir je punih 50 godina bio napušten, a počeo da živi s dolaskom Joanikija pre desetak godina. On je sada ovde jedini kaluđer i čeka da mu se pridruže i drugi i da se osnuje manastirsko bratstvo.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Nisam znala da manastir postoji bez crkve, a ocito ne znam ni matematikupa se nikako ne uklapa u ove tvoje matematike kad su godine u pitanju al ni tebi sabiranje i oduzimanje bas nesto ne idu sve si se ubrkala
    0    0

Comments are closed.