PREDSTVLAJMO VAM REDAKCIJU ELEKTRONSKOG CASOPISA “OSMICA” PIROTSKE OŠ  "8.SEPTEMBAR"

Učenici i nastavnici u istom novinarskom timu

Članovi Novinarske sekcije u OŠ ''8. septembar'' u Pirotu, njihovi učitelji i nastavnici na istom, novinarskom zadatku.

Učenici i nastavnici u istom novinarskom timu
Podeli:

Okupila ih je “Osmica“, školski elektronski časopis, jedini ovakve vrste u Pirotu. U ovoj školi novinarska sekcija postoji dugo, a “Osmica“ je pokrenuta  pre dve godine s ciljem da se zabeleži sve ono što je bitno za život i rad škole ali i grada.  U toku su pripreme za naredni broj koji će biti gotov početkom naredne godine.

Redakcija elektronskog školskog šasopisa “Osmica” ima tridesetak članova, učenika škole. Sa njima rade i nastavnici. U toku školske godine objave dva ili tri broja.

“Volim rad u ovoj sekciji i redakciji našeg časopisa. Zanimljivo je da se na ovakav način učenici uvedu u važna školska dešavanja. Časopis je u elektronskom oboklu jer sve veći broj odraslih i dece koriste inernet. To je bolji način da promovišemo naš časopis. U svakom od brojeva, osim reči direktorke, psihologa i pegagoga, beležimo sve važne dogadjaje u školi, humantarne akcije, tu su i priče o nagradjenim učenicima.Imamo i nagradnu igru. Broj koji pripremao je u znaku rekonstrukcije naše škole koja je dobila potpuno novi izgled”, kaže  učenica osmog razreda  Sara Veličković, član ove redakcije

Ana Mateović je je učenica četvrtog razreda i odskora je član novinarske sekcije

“Želim da upoznam nove ljude, da im postavljam mnoga pitanja i što novinari uvek stignu u pravo vreme i na pravo mesto. Zato sam član Novinarske sekcije a možda jednog dana budem novinar jer mi se taj posao svidja”, kaže Ana.

U svakom broju su intervjui sa glumcima, nastavnicima, uspešnim učenicima …

“Član sam Novinarske sekcije od početka rada na našoj Osmici. To što smo u ovoj sekciji mislim da je za sve nas velika privilegija jer mi prvi saznamo neke nove vesti i otkrivamo neke teme. Rad je veoma insprativan. Beležimo sve što se dešava u školi ali i van nje. Mi smo tu da sve propratimo i zabeležimo. O svakoj od ovih tema razgovaramo na našim sastanima sekcije i redakcije”, kaže učenica osmog razreda Hristina Madić.

Njena školska drugarica Jana Bojkić kaže da je novinarski posao jako zanimljiv.

Najzanimljive u radu Novinarske sekcije bilo je susret sa glumcima filma “Zona Zanfimora 2”, koji je letos sniman u Muzeju Ponišavlja u našem gradu. Razgovarali smo sa glumcima koji su igrali glavne uloge Brankicom SebastijanovićiI Milanom Vasićem i rediteljem Jugom Radivojevićem”, kaže Jana.

Učenik četvrtog razreda Djordje Kostić pamti razgovor sa decom u vrtiću Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj”.

“To je bio moj zanimljiv novinarski zadatak.Pitao sam ih kako im je u vrtiću, koja ime je omiljena igračka i šta bi voleli da dobiju za Novu godinu”, kaže Djordje.

Sa decom rade učiteljice Lidija Janković, Dragana Madić, Danijela Jovanović i Mima Colić, nastavnica srpskog jezika Valentina Aleksić, a tehnički urednik je Vladan Ristić. Oni su stalni tim Redakcije.

Novinarska sekcija je jedna od mnogobrojnih sekcija u našoj školi. Pre dve godine smo došli na ideju da formiramo ovaj naš elektronski časopis. Sekcija ima tridesetak članova. Za našu školu je veoma važno što imamo ovakav časopis koji je odlična prilika da deca svoje slobodno vreme provedu na pravi način i da urade nešto dobro. Ujedno promovišemo svoju školu”, kaže Mima Colić, dodajući da je rad na “Osmici” za sve njih veliki izazov.

Na stranicama “Osmice” su svi važni dogadjaji. Škola je ranije imala štampani časopis.

Štampani časopis je jako skup. Smatrali smo da ćemo elektronskim časopismo omogućiti većem broju učenika, nastavnika i roditelja da se upoznaju sa svim aktivnostima škole. Do sada smo uradili pet brojeva, pripremamo novi. Svaki od brojeva je praktično za jedno polugodje. U njemu su svi važni dogadjaji u školi, u nastavi, vannastavnim aktivnostima, rezultati sa takmičenja, priredbe… Članovi Novinarske sekcije istražuju i bave se problemima i aktivnostima u školi.Neki od njih možda pronalaze i neko svoje buduće zanimanje”, ocenjuje direktorka OŠ “8.septembar” Olgica Najdanović.

 

Zoran Panić

FOTO Arhiva škole


Podeli: