Učitelj na Staroj planini kamerom beleži život koji nestaje

Učitelj na Staroj planini kamerom beleži život koji nestaje
Podeli:

PIROT – Učitelj iz Niša Vladimir Manić (50) foto aparatom i kamerom decenijama krstari kroz bespuća Stare planine ovekovećujući njenu lepotu, običaje i živote koji nestaju. Iz obilje materijala nastalo je nekoliko dokumentarnih filmova, među kojima i autobiografski “Kliktaj divljine”, priča o dve decenije dugoj potrazi za retkom pticom mišar.

Mišar je ptica iz porodice jastrebova, a omitolozi  smatraju da je jedna od najređih i najlepših ptica u Evropi.

O mišarui na Staroj planini samo se nagađalo, sve dok je Manić nije prvi put snimio u klisuri Senokoške reke u maju 1991. godine, a onda se lepotica izgubila iz njegovog vidokruga.

„U maju prošle godine na vrhu „Vidlič“ pronašao sam gnezdo riđeg mišara i skrivenom kamerom beležio tajnovit život i nesvakidašnje scene, posebno izleganje i odgajanje mladih ptića.  „Kliktaj divljine“ nastao je uz stručnu pomoć poznatog srpskog ornitologa Bratislava Grubača iz Zavoda za zaštitu prirode i u saradnji sa odsekom za biologiju Prirodno- matematičkog fakulteta iz Niša”, priča Manić.

Svoj prvi dokumentarni film “Visok” snimao je 15 godina. Posvećen je Staroj planini, zapravo poslednjim gorštacima i selima koja nestaju, a Ministarstvo prosvete uvrstilo ga je kao nastavno sredstvo u školama.

I film „Kad zvona utihnu“ govori o nestajanju, nestajanju ovaca i ovčara sa Stare planine i o gašenju tradiconalnih zanata, a u filmuu „Još samo tren“ glavni junak je starina od 95 godina iz sela Izatovci Nacko Nikolov.

U geogrfske čitanke ovaj učitelj, putopisac i istraživač, biće najverovatnoje zabeležen kao čovek koji je na Staroj planini otkrio i dva do tada nepoznata vodopada – ’’Čunguljski“ i ’’Piljski“ vodopad koji ima 65 metara i za koga se veruje da je najveći u Srbiji.

Vladimir Manić rođen je u selu Izatovci, u dimitrovgradskoj opštini, a predaje u Osnovnoj školi “Sveti Sava“ u Nišu.

(Kraj)

 

 

 


Podeli: