Novo u Domu zdravlja Vip Medical Leskovac

Preko ultrazvučne osteodenziometrije brinite o zdravlju kostiju, a preko MaterniT Genome testa o zdravlju bebe

Preko ultrazvučne osteodenziometrije brinite o zdravlju kostiju, a preko MaterniT Genome testa o zdravlju bebe
Podeli:

Za sve one koji bi da na vreme otkriju promenu koštane mase i za sve trudnice koje žele da budu sigurne u zdravlje svoje bebe, prvi privatni Dom zdravlja Vip Medical u Leskovcu, obezbedio je dva nova  najsavremenija aparata.

Od danas je u ovom Domu zdravlja dostupno svakodnevno merenje gustine kostiju na najsavremenijem aparatu, takozvanom ultrazvučnom osteodenziometrijom, za samo dve hiljade dinara.

Merenje se vrši lako i brzo, nema jonizujućeg zračenja, a najčešće mesto za merenje je kalkaneus (petna kost), jer sadrži visok procenat trabekularne kosti na kojoj se bolje prikazuju metaboličke promene u odnosu na kortikalnu kost.

Osteoporoza je sistemska skeletna bolest koju karakterišu nizak nivo mineralne koštane gustine i mikroarhitektonsko oštećenje koštanog tkiva sa posledičnim povećanjem koštane fragilnosti i sklonosti ka frakturama.

Bolesnici sa osteoporozom nemaju tegobe sve do nastanka preloma kostiju koji se mogu desiti i pri uobičajnim aktivnostima, a najčešće se dešavaju prelomi pršljenskih tela kičmenog stuba, vrata butne kosti i kostiju podlaktice.

Ovi prelomi često dovode do trajne invalidnosti i smanjenja kvaliteta života zbog čega je važno na vreme utvrditi smanjenje koštane gustine.

Najbolja metoda za  merenje koštane mineralne gustine je osteodenziometrija, koja je namenjena osobama sa spontanim frakturama, ženama od 65 godina i starijih koje imaju bar jedan faktor rizika za frakturu, osobama koje imaju patološka stanja nastala u menopauzi pre 45 godina, reumatoidni artritis i druge inflamacijske bolesti lokomotornog sistema.

Takođe,  ova metoda je najbolja metoda za merenje koštane gustine kod osoba koje su dugo upotrebljavale glikokortikoid, ili imaju nedostatak vitamina D, transplantaciju organa, hroničnu bubrežnu insuficijenciju, Kušingov sindrom, bolesti gastrointestinalnog trakta (ulcerozni kolitis, Kronova bolest, stanje posle gastrektomije), hronično oboljenje jetre, upotrebu lekova (karbazepam, tiroksin, dugotrajna primena heparina), sumnjaju na osteoporozu na osnovu radiografskog pregleda kičmenog stuba, ili  kod smanjenja telesne visine za 4-5 cm, ali I izražene kifoze dorzalne kičme.

Vip Medical je uveo još jednu novinu, naime posle Beograda, Novog Sada i Niša, od septembra je i svim trudnicama sa teritorije grada Leskovca, pružena mogućnost da urade pouzdanu i kompletnu analizu DNK bebe iz krvi.

Jednostavnim vađenjem krvi majke, brzo i bezbolno, već od desete nedelje trudnoće, budući roditelji mogu da dobiju kompletnu informaciju o svim hromozomskim bolestima bebe, uz pomoć jedinog neinvazivnog prenatalnog testa MaterniT Genome, bez ikakvog rizika po majku i po plod.

MaterniT Genome test, sa najboljim mogućim rezultatima i stepenom pouzdanosti od 99,99 posto je jedini test koji pruža najbolju moguću preventivnu, a pored toga možete dobiti i sve informacije o zdravlju bebe koje su zapisane u genima, a nalaze se na molekulu DNK, koja je u ćelijama spakovana u 46 hromozoma.

Genetsko savetovanje pre i nakon testiranja podržano je od strane Msci Ivane Cvetković, biohemičara-genetičara, stručnog licenciranog saradnika američkog centra za molekularnu medicinu Sequenom.

“MaterniT Genome test je jedini neinvazivni prenatalni test na svetu koji može u potpunosti da zameni invazivne procedure biposije horionskih čupica i amniocentezu, a radi se i analiza svih 23 para hromozoma. Takođe, najavljujemo i mogućnost konsultacija iz oblasti medicinske genetike, kao i podršku parovima u genetskim testovima koji razrešavaju problem neplodnosti”, istakla je Ivana Cvetković.

Hromozomske bolesti najčešće nastaju kao jedan incidenti događaj, a u mnogo manjem broju slučajeva uslovljeni su genetikom prethodih generacija.

Neizlečive su, kompleksne po simpatologiji i uvek praćene lakim ili težim oblicima retardacije, i upravo iz ovih razloga je od neprocenjivog značaja da trudnice detaljno ispitaju broj i strukturu  svih 46 hromozoma, bez rizika od pobačaja koji je povezan sa invazivnim procedurama.

Vađenje krvi za MaterniT Genome test, obavljaće se ponedeljkom, utorkom i četvrtkom.

Za sve dodatne informacije pozovite na 016/343-43-43, posetite njihov sajt http://www.vipmedical.rs/ ili fejsbuk stranicu http://www.facebook.com/dzvipmedical

(Promo)

 

 

 


Podeli: