UPOZORENJE: Ne potcenjujte bolesti pluća

Na Institutu za plućne bolesti Vojvodine svakog meseca se otkrije 120 novoobolelih pacijenata sa karcinomom pluća
UPOZORENJE: Ne potcenjujte bolesti pluća
Podeli:

Najpoznatiji pulmolozi u Srbiji uputili su apel sa današnjeg kongresa respiratorne medicine u Nišu da se plućne bolesti obziljno shvate i naglasili da su te bolesti uzrok smrti svake osme osobe u  Evropi.

U našoj zemlji između 400.000 i 600.000 ljudi boluje od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP)

Ilija Andrijević sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine je rekao da je istraživanje Evropskog respiratornog udruženja pokazalo da od posledica plućnih bolesti u Evropi godišnje umre oko 600.000 ljudi.

Bolest se potcenjuje, tako da 20 do 50 odsto obolelih ne znaju da imaju HOBP već pušenju pripisuje simtome  poput kašlja„, rekao je Andrijević.

Zorica Lazić sa Klinike za pulmologiju KC Kragujevac kazala je da se u našoj zemlji beleži porast broja obolelih od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća uprkos tome što postoji kvalitetna terapija u lečenju tih bolesti.
Neophodna je adekvatna edukacija pacijenata kako bi oni pravilno koristili terapiju, ali i kako bi pomenute bolesti bile na vreme otkrivene„, istakla je Lazić.

Ona je izjavila da naše zdravstvene ustanove raspolažu savremenim dijagnostičkim sredstvima za blagovremeno oktrivanje hronične opstruktivne bolesti pluća, ali je problem što je pacijenti ne mogu uvek da priušte kontinuirano lečenje jer je participacija za lekove visoka.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić istakla je da Ministarstvo zdravlja pokušava pre svega da unapredi terapijske i dijagnostičke kapacitete zdravstvenih ustanova.

Imamo i dalje liste čekanja za dijagnostiku, ali u zadnjih godinu dana postoji tendencija njihovog značajnog smanjenja„, rekla je Knjeginjić.

Predsednica Organizacionog odbora 5. Kongresa respiratorne medicine Tatjana Pejčić izjavila je da je kongres najveći ovogodišnji skup iz oblasti pulmologije koji se organizuje u Srbiji.

Ona je rekla da je kongres okupio oko 400 lekara i 60 domaćih i inostranih predavača.
Biljana Ljubisavljević


Podeli:
Označen sa