SVI LESKOVAČKI PRIRODNI SPOMENICI

Uređuje se okolina oko Kutleškog hrasta starog tri veka

Pod zaštitom države su još kruška “oskuruša”, autohtona šuma Jašunjskih manastira i “zeleniče”. Tragači za zlatom uništili su topolu u Guberevcu, a vernici stari brest u Bogojevcu

Uređuje se okolina oko Kutleškog hrasta starog tri veka
Podeli:

LESKOVAC – Pošto je nedavno izlečen od pepelnice i štetnih insekata, veličanstveni Kutleški hrast – zapis, star oko 300 godina, postaće uređeno mesto za izletnike, sa stolovima i klupama od topole i sa ukrasnim biljem i cvećem, gde će dominirati lavanda.

Gradski većnici su danas, na zahtev Uprave za zaštitu životne sredine, odobrili 80.000 dinara za te namene.

“Naša je želja da oživimo to mesto i učinimo ga dostupnim ljubiteljima prirode, da ono postane prijatno mesto za izletnike”, kaže Bobana Stošić, načelnica ove uprave.

Kutleški hrast je zaštićeno prirodno dobro od strane Zavoda za zaštitu spomenika prirode, ali je primećeno da je stablo obolelo, pa je bolest brzo sanirana, po odobrenju i upustvu tog zavoda.

hrast

Ovaj zavod izračunao je da je hrast star oko 250 godina, ali Stošićeva tvrdi da je je stariji za još najmanje pola veka, a na osnovu razgovora sa meštanima Kutleša.

“Ono što je sasvim pouzdano to je da je hrast u Kutelešu najstarije drvo u leskovačkom kraju”, tvrdi Stošićeva.

Pored hrasta, zaštitu države uživa još kruška “oskuruša” u Sejanici kod Grdelice, deo autohtone šume kod Jašunjskih manastira i deo prirodnog rezervata “zeleniče”, koji se jednim delom nalazi na teritoriji grada Leskovca.

“Ubedljivo najlepše drvo kao impozantan spomenik prirode bio je brest sa zapisom u centru sela Bogojevce, koji se, nažalost, osušio 2007. godine, da li od starosti ili od velikog broja sveća koje su paljene pored njega, nije utvrđeno”, objašnjava Stošićeva.

Pod zaštitom države bila je i jedinstvena toploa kod Guberevca, ali čim je stavljen zapis neko je celo drvo, 2007. godine, digao u vazduh, verovatno tražeći ćup sa zlatom. Zlato, prema našim informacijama, nije pronađeno, ali je priroda u Leskovcu ostala bez još jednog veličanstvenog prirodnog spomenika.

Milica Ivanović.


Podeli:
  1. Tooooo, sreća, sreća, radost. S’g će napredica.

  2. Bilo je drveća i u Mlinskoj, u centru grada…. I u mnogim ulicama u gradu, ali nažalost moralo je da se poseče…. Kako ne staviše neko drvo u gradu pod zaštitu !!! Beše orah u Ilije Strele, star 170 godina, pa ga posekoše i ne trepnuše!!! Cccccccccc

  3. Obmanuti glasač 8. oktobra 2016., 12:21 am

    Nedaj bože da padne Sanjeliju na pamet da otvori lokal u Kutleš – ode hrast u propast!

Comments are closed.