USAID za razvoj prehrambene industrije izdvaja 12 miliona dolara

USAID za razvoj prehrambene industrije izdvaja 12 miliona dolara
Podeli:

U jačanje prehrambeno-preradjivačke industrije u Srbiji USAID će kroz Projekat za konkurentnu privredu uložiti u naredne četiri godine oko 12 miliona dolara, najavio je danas u Nišu direktor tog Projekta Aleksandar Pavlović.

On je rekao da je USAID Projekat za konkurentnu privredu počeo 1. novembra.

Projekat ima za cilj da osnaži sistemske strukture u državi koje daju podršku kompanijama koje se bave preradom i izvozom prehrambenih proizvoda i tako utiče na povećanje prodaje i izvoza tih proizvoda„, rekao je Pavlović u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu.

Prema njegovim rečima, Srbija je prepoznata u Evropi i svetu kao veliki proizvodjač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda, dok sa druge strane prehrambena industrija i njen izvoz ne prate te trendove.

Prehrambena industrija u Srbiji raste, a posebno intenzivno raste sektor svežeg voća i povrća i ‘zaledjeni’ sektor. Medjutim, oni sektori koji daju najveću dodatu vrednost i koji su spremni da se odmah plasiraju u trgovinske lance su na nivou statističke greške„, rekao je Pavlović.

On je izjavio da će se USAID Projekat za konkurentnu privredu baviti pristupom informacijama i obrazovanjem privrednika o novim tržištima i o novim tehnologijama prerade.
Prema podacima USAID-a u Srbiji u prehrambenom sektoru radi preko 3.400 firmi, a one upošljavaju više od 80.000 ljudi.

B.Ljubisavljević


Podeli: