Uskoro novi Zakon o vanrednim situacijama

Uskoro novi Zakon o vanrednim situacijama
Podeli:

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je danas u Nišu da je posle sedam godina važenja Zakona o vanrednim situacijama, naša zemlja na pragu donošenja novog zakona čiji će pun naziv biti Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama.

Predstavljajući nacrt novog zakona u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu Marić je kazao da će njegovo težište  biti preventiva.

Novi zakon predvidja da se mnogo više radi „kada se ništa ne dešava“. Reagovanje u vanrednim situacijama se mnogo popravilo od 2014. godine, a hoćemo da popravimo preventivu“, naglasio je Marić.

On je kazao da će će novi zakon omogućiti da se završe obaveze predvidjene starim zakonom, ali i da će uvesti nove mehanizme kako bi se preventiva popravila.

Lokalne samouprave imale su i do sada obavezu da urade procenu ugroženosti i plan zaštite i spasavanja, ali odziv nije bio dobar jer nije bilo sankcija. Sada tako više neće biti„, rekao je Marić.

Novi zakon i novi mehanizmi omogućiće da se stane na put gradnji kuća na mestima gde to nije dozvoljeno – u basenima reka i na klizištima, a nacrt novog zakona urađen je u duhu svetskih okvira, odnosno u skladu sa strateškim dokumentom koji su Ujedinjene nacije usvojile u Sendaju i u skladu sa procesom pristupanja Evropskoj uniji.

Zakon se ne bavi statusom Srpsko-ruskog humanitarnog centra, jer je on definisan medjudržavnim ugovorom„, rekao je Marić.

Prema njegovim rečima nacrt novog zakona će se nakon Niša i Kragujevca naći i na javnoj raspravi u Novom Sadu i Beogradu, a posle će biti upućen na razmatranje nadležnim ministarstvima.

Marić je rekao da veruje da će naredna godina biti godina kadrovske i tehničke ekspanzije Sektora za vanredne situacije.

On je podsetio da se privodi kraju  konkurs za zapošljavanje 100 novih vatrogasaca, a pri kraju je i nabavka 33 nova vatrogasna vozila.

Biljana Ljubisavljević


Podeli: