Uskoro svi javni podaci na mobilnim telefonima

Uskoro svi javni podaci na mobilnim telefonima
Podeli:

LESKOVAC – Edukacioni centar će krajem februara pokrenuti prvu web aplikaciju sa svim javnim podacima koji su u posedu poverenika za informacije od javnog značaja.

Aplikacija otvorenih podataka će se nalaziti na sajtu poverenika i prva je u tom formatu u Srbiji.

Kako objašnjava koordinator projekta Ivan Grujić iz Edukacionog centra, sada će svi podaci od javnog značaja biti i besplatni, lako čitljivi i dostupni svima kako za upotrebu, tako i za objavljivanje.

„Otvoreni podaci su ideja da određeni podaci treba da budu slobodno dostupni svima na korišćenje i ponovno objavljivanje, bez ograničenja od autorskih,ili drugih mehanizama kontrole“, objašnjava Grujić.

Navodi i konkretne primere.

„Recimo, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda stalno imate objave o rečnom vodostaju i upozorenjima od poplava. Ali, recimo, kada bi imali aplikaciju na svom mobilnom telefonu da, ako živite pored neke reke, tom kraju preti poplava, sigurno bi učinili nešto da barem smanjite štetu. Ovo je bezazlen primer, a na taj način građanima bi trebalo da budu dostupni i podaci Agencije za borbu protiv korupcije i mnogih drugih državnih i javnih institucija“, ističe Grujić.

Do sada je Edukacioni centar uspeo da uspostavi saradnju jedino sa poverenikom za informacije od javnog značaja.

„Ovo će biti najotvorenija institucija na svetu nakon pokretanja aplikacije. I to je ono pravo što se radi a ne, kao na primer, kod nas u Leskovcu kada gradonačelnik pokrene lokalni list i uverava nas u transparentnost lokalne samouprave“ naglašava Grujić.

Projekat Edukacionog centra finansijski podržavaju USAID i JRGA, a aplikaciju sa javnim podacima će svi građani mći da preuzmu sa sajta poverenika za informacije od javnog značaja već krajem februara.

(Kraj) dum


Podeli:
  1. ovi li jos postoje strasno kakvi su oni biseri

  2. ha ha ha ha ha ha

  3. Mož li se vidi magla kroz tu aplikaciju i da se lakše vozi uz pomoću s nju?

  4. Ko je izradio aplikaciju?. Kako je dobio taj posao? Dali je bilo javnog tendera ili je sve bilo drugarski.

  5. jedna aplikacija za nvo društvo u ćošku za mobingovane u predinfraktnom stanju a posle otkaz bolesnog obrises sa nvo cleaner master ko da nikad nije postajao.

Comments are closed.