Dečje pozorište “Crvenkapa“ Vladičin Han učestvuje na ovogodišnjem DOPSU-u

Uspeh malih VELIKIH glumaca              

Za 13 godina rada „Crvenkapa“ na različitim festivalima osvojila je preko 70 nagrada

Uspeh malih VELIKIH glumaca              
Podeli:

Dečje pozorište „Crvenkapa“ u Vladičinom Hanu ove godine učestvovaće na 8. po redu Međunarodnom festivalu dečjih i omladinskih predstava, u Jagodini, od 23. do 28. ovog meseca.

Hansko pozorište nastupiće 24. oktobra  sa predstavom „Snežana i sedam patuljaka“. Poziv za učešće obradovao je sve u Centru za kulturu u Vladičinom Hanu, u čijem sklopu radi i pozorište.

Direktorka Olivera Kitanović kaže da je samo učešće satisfakcija, kao i to da će predstavu pratiti i ocenjivati naši poznati glumci: Kalina Kovačević, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu i Rade Marjanović, prvak pozorišta na Terazijama.

Ne kriju ponos ni na tradiciju pozorišnog stvaranja u tom malom mestu, dugu pola veka.

Samo Dečje pozorište „Crvenkapa“ osnovano je 2004. godine. Dvoje entuzijasta, Dragana Filipović i Milovan Miki Ilić, sa mnogo truda i volje a, kako kažu, malo para,  za 13 godina su uspeli da režiraju preko 60 predstava.

Njihove teme su bajke, po čemu su prepoznatiljivi svojoj publici i kritici-

Hanska „Crvenkapa“ neguje svoj stil od samog početka intrepertiranjem poznatih bajki, tu je klasična muzika, raskošni kostimi, stilizovana, pojednostavljena scenografija i mnogo radosti.

Okuplja veliki broj dece u dve grupe i to uzrasta od sedam do deset i od jedanaest do četrnaest godina.

“Ovo pozorištance  je pokazatelj da amaterizam u Hanu ne umire. Upornost, rad i kvalitet dece pozorištanceta „Crvenkapa“ doprineli su da se pozorišna tradicija Vladičinog Hana nastavi i u ovom veku”

Nastupali smo na mnogim pozorišnim festivalima, poput Republičkog festivala dečje scene i raznih lokalnih i regionalnih festivala. Osvojili smo i veliki broj nagrada: za najbolju režiju,scenografiju, za pedagoški rad, muziku, kostime, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolje sporedne uloge, doprinos za razvoj dramskog stvaralaštva I dr.Imamo više od 70 diploma”, kaže za Jugmediju Dragana Filipović, režiser.

Delatnost ovog pozorišta nije isključivo scenska, već neguje i druženje sa svojom publikom pa se često okupljaju uz maskenbale, dečje modne revije, na uskršnjim susretima dece i drugim dešavanjima, podstičući  stvaralaštvo i kod dece,  članova pozorišta.

Neka mi bude dopušteno, da makar malo poverujem da će pozorište doprineti da se izbori za više poštovanja prema kulturi i umetnosti uopšte.Pre 13 godine krenuli smo u nadi da će amaterizam i entuzijazam pozorišnih stvaralaca dobiti zasluženo mesto u našem društvu. Ako je to iluzija neka tako i ostane. Ali, ne lišavajmo se makar nade o onom svetlu koje se putem pozorišta i umetnosti pali i svetli u amaterizmu, pre svega u onima koji to pozorište i umetnost stvaraju. I ovo pozorištance je neka vrsta svetlosti i neprikosnovene pobede,jer je pozorište uvek pobeđivalo.Na radost svih!”, kaže Dragana.

Pozorište trenutno broji preko 40 članova u dečijem pozorištu a u toku je osnivanje omladinskog,  tako da dr uskoro očekuje i premijera ove mlade ekipe sa Nušićevim „Sumljivim licem.

Ljiljana Pavlović

 


Podeli: