NTERVJU

Vasić: Obnavljamo škole zahvaljujući dobrom saradnjom sa Vladom Srbije

Vasić: Obnavljamo škole zahvaljujući dobrom saradnjom sa Vladom Srbije
Podeli:

Osnovna škola “8. septembar “ i škola “Mladost“ u Pirotu su posle rekonstrukcije sredstvima Kancelarije za javna ulaganja potpuno nove škole. To je velika pomoć gradu Pirotu i u ove dve škole je Vlada Srbije preko Kancelarije uložila više od milion evra, kaže za Jugmedia gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

“Najveći deo radova u “Mladosti“ je završen . U školi “8.septembar“ ima još malo radova. Ostaju još radovi na jednom delu fasade škole, a do kraja gradjevinske sezone biće uredjeno i školsko dvorište. To je zaista velika pomoć Pirotu. Očekujemo nastavak dobre saradnje sa Vladom i Kancelarijom za javna ulaganja i da će vrlo brzo početi i radovi na uredjenju dvorišta OŠ “Dušan Radović“. Vrednost tih radova je preko 30 miliona dinara. Zajedno ih finansiramo sa Ministarstvom privrede preko konkursa za pomoć lokalnim samoupravama”, kaže Vasić.

Natalitet raste

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao sam da je poslednjih godina zaustavljen negativni trend i da se u našem gradu povećava broj novorodjenčadi. Raznim merama stimulišemo povećanje nataliteta. Jedna od najbitnih stvari je svakako otvaranje fabrike “Tigar tajers“ francuskog “Mišelina“ i 500 novih mesta. Mladi bračni parovi se lakše odlučuju da radjaju decu. Grade se i stanovi. U poslednje vreme mamo dosta radnika iz drugih gradova Srbije, iz Niša, Subotice i inostranstva i to ne samo u “Tigar tajersu“ i na Koridoru 10, već i na drugim gradilištima”

Vasić dodaje da u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja predstoje i ozbiljna ulaganja na rekonstrukciji i drugih škola u gradu.

“U još dve škole očekuju nas ozbiljna ulaganja. Reč je o Gimnaziji čija zgrada je dosta stara i ona je pod zaštiom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Reč je o obimnim radovima. OŠ “Sveti Sava“ će takodje biti renovirana. U Tehničkoj školi radovi nešto kasne,ali će i oni uskoro biti gotovi. Ova škola je dosta modernizovala nastavu, prilagodjava se zahtevima privrede i spremna je za dualno obrazovanje. Ona je dobar primer kako se uskladjuju zahtevi tržišta i privrede sa novim obrazovnim profilima”, ističe prvi čovek Pirota kaže Vasić.

TEHINIČKA POMOĆ OD GIZ-a

U četiri škole u gradu kotlovi za grejanje će biti zamenjeni i umesto lož ulja za grejanje će koristiti bio masu a biće bolje i jeftinije za oko 30 posto. Ove godine je potpisan ugovor Grada sa firmom “GGE ESCO doo” iz Beograda, o javno-privatnom partnerstvu, prvom u Srbiji za isporuku energije.

“Kotlovi u ovim školama su stari preko 30-40 godina a grejanje na lož ulje je dosta skupo. Sada će biti novi kotlovi, povećaće se značajno energetska efikasnost a novi energent je dosta jeftiniji. Očekujem u novembru dolazak nemačkog ambasadora kada ćemo obići ove škole jer nam je tehničku pomoć pružila nemačka organizacija GIZ sa kojom imamo dobru saradnju. Sa njima i Kancelarijom za javna ulaganja razgovaramo i o jednom kotlu od deset megavata na bio masu u Gradskoj toplani koja koristi mazut za daljinsko grejanje”, kaže za Jugmedia gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Zoran Panić

 

 


Podeli:
  1. Bog je sudija 11.09.2017., 02:22

    Za zlo koje je pocinio,a i dalje cini sa jajcarem-zavrsavaju u pakao.

Comments are closed.