Vegetarijanska praistorijska pljeskavica (RECEPT)

Na platou ispred Narodnog muzeja danas je demonstrirano spremanje obroka koji su jeli stanovnici Leskovca sa brda hisar u bronzanom dobu, a obrok od kaše, pljeskavica i hleba je bio vegetarijanski, od mahuna i žitarica.

Ovu manifestaciju u manifestaciji organizovao je Narodni muzej Leskovac, kako bi posetiocima Roštiljijade dočarao ukuse, mirise i praistorijsku atmosferu.

Viši kustos Smilja Jović objašnjava da je reč o kompletnom vegetarijanskom ručku stanovnika koju su obitavali na brdu Hisar iznad Leskovca od 14. do 12. veka stare ere, jer kosti životinja još nisu analizirane, spremljenom od mahuna poput sočiva, boba, graška, gorke grahorice i urova, i od žitarica – ječma, ovsa, prosa, i neke vrsta divlje pšenice, uzgajene u malim količinama.

U praistoriji su se uglavnom jele kaše, spremljene od prosa, sočiva i graška, kakvu mi služimo danas, a spremana su i variva od mahunarki. Jela se i riba i meso, ali mi nemamo analizu životinjskih kosti, pa ne znamo koju su životinje čuvane. Međutim, izazov je bio spremiti pljeskavicu bez mesa, a nama je to pošlo za rukom”, obašnjava Jovićeva.

Demonstraciji je prisustvoao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima

Na platou ispred muzeja, gde je postavljena rekonstruisana kuća iz tog perioda od pruća, slame, blata i trske, sa ognjištem, na licu mesta ispečen su danas hleb i pljeskavice, a kaša nešto ranije. “Zato su kratko i živeli”, prokomentarisala je jedna od degustatorka posle probe praistorijske hrane, koja je novinaru Jugmedie bila ukusna.

Namirnice koje su korišćene arheolozi su pronašli u ostacima žitnice i u posudama.

Smatramo da je to jedan od boljih načina povezivanje i prikazivanje ciljeva muzeja: Približavanje kulturno-istorijske baštine građanima Leskovca i prezentacija muzeja kao ustanove, mesta gde ljudi mogu da dođu da nauče nešto novo na neformalan način, okrepe se i upoznaju svoje korene”, istakla je direktorka muzeja Mira Ninošević.

Inače, to nije sve što je muzej pripremio za prezentaciju u vreme Roštiljijade, programom “U susret publici-izađimo iz muzeja-muzej na otvorenom”

Sutra je gostovanje Vojnog muzeja sa dve izložbe, a u petak priča o vinu i njegova degustacija pod sloganom “Roštilj i vino slažu se – fino”, s početkom u 20 časova.

Prezentacija vina iz aleksandrovačke Župe održaće se u Gradskoj kući, a pored  vina, sokova  rakije, izaći će se i sa prigodnom izložbom u smislu dobijanja i prerade proizvoda. Time samo nastavljamo pre 10 godina započetu akciju Osveži se kulturom, a cilj je da posetioce Roštiljijade, posle dva obroka, privučemo muzeju”, kaže muzejski savetnik i istoričar Veroljub Trajković.

Leskovačka kotlina je, inače, i danas poznata po uzgoju mahunarki, a u praistoriji gajen je i lan, mnogo vekova kasnije zamenjen je konopljem, od kojeg su se krajem 19. veka proizvodili gajtani, što se računa kao početak tekstilne industrije u Leskovcu i Srbiji.

RECEPT

Jovićeva je samo za „Blic“ otkrila recept ukusne pljeskavice, ni nalik na one koje danas konzumiramo.

Umesi se 100 grama raža sa  po 30 grama ovsa i ječma, doda kašica soli i maslinovo ili ulje lanenog semenea, koje se tada takođe korstilo, izmeša drvenom kašikom i peče, pre nego se na uobličenu smesu doda laneno seme”, objašnjava kustos Smilja Jović.

Milica Ivanović

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare