Veliko interesovanje za Sajam “pirotske vijagre“

Veliko interesovanje za Sajam “pirotske vijagre“
Podeli:

PIROT – Počele su pripreme za peti Sajam pirotske peglane kobasice koji će se održati 28. i 29. januara ove godine, za gastronomsko-turističku manifestaciju, po kojoj je Pirot prepoznatljiv i van granica zemlje i za koji vlada veliko interesovanje.

Ovaj specijalitet koji mnogi zbog njenih afodizijačkih svojstava zovu „pirotskom vijagrom“, pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, je još jedan brend Pirota. Promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, tv lice satiričar Zoran Kesić, muzičar Rambo Amadeus.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirota Bratislava Zlatkova, na oglas za ušešće na ovoj manifestaciji stigle su 44 prijave.

Pred stručnom komisijom je ozbiljan zadatak da izabere najkvalitetnije proizvode koji su poslati na Institut za mikrobiologiju u Nišu gde će biti obavljene organoleptičke analize. Novina narednog Sajma je da će svaki proizvod biti jasno obeležen markicom i QR kodom, odnosno, imaće jasno obeležje da je prošao sve analize. Samo oni proizvodjači koji imaju ove markice biće u mogućnosti da izlažu svoje proizvode i da se takmiče“, kaže Zlatkov.

Iako je do Sajma ostalo više od mesec dana, svakodnevno Turističku organizaciju zovu brojni turisti iz zemlje i inostranstva.

Peglana kobasica pravi se tokom zime i od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Zovu nas turisti iz cele Srbije ali iz Bugarske i Makedonije. Pirot je i ove zime u znaku peglane kobasice. Prošle godine je na Sajmu bilo 42 učesnika, odnosno takmičara i preko 100 izlagača suvenira i proizvoda domaće radinosti. Tokom dvodnevnog trajanja kroz halu Kej je prošlo nekoliko hiljada ljudi“, dodaje Zlatkov.

Vlasnik kafane “Boem“ Dalibor Tošić kaže da se porodično proizvodnjom peglane kobasice bave skoro pola veka.

Imamo radionicu u kojoj peglanu pravimo tokom cele godine. Postoji veliko interesovanje i ne možemo da proizvedemo količine koje se traže. Najveće tržište je u Beogradu a kupci su prepoznali kvalitet. Ovoga puta ćemo peglanu pakovati u posebne lepo dizajnirane kutije“, kaže Tošić.

Poznati pirotski ugostitelj Predrag Stanković Mrnjak kaže da je receptura za njenu pripremu tajna, ali odlučuje kvalitet mesa od stoke koja pase na pašnjacima Stare planine.

„U mojoj porodici se peglana pravi više od 100 godina, a ja je proizvodim više od 40 godina. S pravom je zovu pirotska vijagra“, tvrdi Mrnjak.

Zoran Panić

FOTO Turistička organizacija


Podeli:
  1. a sto u pirot ne ruse vlast s komentari 4. januara 2017., 10:33 pm

    Gledam koliko ima navodnih vesti, koje nikog ne zanimaju. Cccccc. A mogli bi na Pirocanci da izvezemo nasi botovi. S popust.
    0    0

Comments are closed.