Veliko interesovanje za Zbornik radova o bugarskoj okupaciji juga Srbije

Veliko interesovanje za Zbornik radova o bugarskoj okupaciji juga Srbije
Podeli:

Povodom dana obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplje održana je promocija Zbornika radova sa naučnog skupa sa međunarodnim učešćem “Bugarska okupacija juga Srbije u Prvom svetskom ratu 1915-1918.”

Promociji su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i  Marko Despotović,samostalni savetnik, načelnik Topličkog okruga Nebojša Vukadinović, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predstavnici sveštenstva i Vojske Srbije, mnogobrojne organizacije Saveza potomaka ratnika 1912.-1920. godine iz  Vranja Leskovca i Prokuplja, kao i ustanove kulture iz Prokuplja.

Da se potsetimo da je Zbornik radova sa  naučnog skupa sa međunarodnim učešćem “Bugarska okupacija juga Srbije u Prvom svetskom ratu 1915-1918.” nastao kao plod projekta Narodnog muzeja u Leskovcu a finansiran od strane Ministarstva kulture i informisnja.

Autori projekta su Mira Ninošević i Veroljub Trajković, istoričari. Izdavači  Zbornika su Narodni muzej u Leskovcu i Narodni muzej u Vranju, koji su nedavno potpisali protokol o zajedničkoj saradnji.

Na promociji su učestvovali: Preosvećeni Vladika Vranjske Eparhije Pahomije, upravnica departmana za istoriju  Filozofskog fakulteta u Nišu prof. dr Božica Mladenović, dr Ivan Becić sa Instituta za srpsku kulturu u  Leposaviću, Mira Ninošević, vd. direktor Narodnog Muzeja u Leskovcu i Veroljub Trajković, muzejski savetnik istoričar.

Radovi u zborniku se odnose na događaje iz Prvog svetskog rata i da se u njemu kako je rekla vd direktorka Mira Ninošević, nalaze mnoge činjenice o kojoj šira javnost dosada nije znala.

(Kraj)


Podeli:
 1. Ovde nije prisutan apsolutno najbolji poznavalac ove problematike od svih istoricara na jugu Srbije i sire. Dr. Momcilo Pavlovic, rodjen u Stulcu kod Lebana, direktor Instituta za savremenu istoriju.
  0  0
  • Gradjani Lebana i okoline podneli su velike zrtve utoplickom ustanku.Nisam cuo za g.Pavlovica ali verujem da moze mnogo da kaze o Toplickom ustanku,ne samo o okupaciji Bugara nego i odmazdi Austrougarske vojske.
   0   0
 2. Hvala bogu da se cuje bar koja rec o najsvetlijoj stranici nase juznjacke istorije.Prvi svetski rat je tabu tema od 1945 do danas.Svakog novembra Britanci i Francuzi o krajuprvog sv.rata prave spektakl.A mi kao da se stidimo junackih dela svojih predaka.
  0  0
 3. Gospodin desno li je Bugarin?
  0  0
 4. Velja zvani preletac..sps,sda.ds i sad sns…hahahahah
  0  0

Comments are closed.