Veze Leskovčana i Francuza neraskidive

Veze Leskovčana i Francuza neraskidive
Podeli:

Francuzi i Leskovčani bi mogli u budućnosti da organizuju zajedničku izložbu o Prvom svetskom ratu kako bi podsetili na jaku i viševekovnu vezu naše dve zemlje, predložio je prilikom današnje posete ovom gradu savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske u Srbiji  Žan-Batist Kizen.

Na sastanku su prisustvovali i Mira Ninošević, direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu i Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra

On je,u razgovoru sa  zamenikom gradonačelnika Leskovca Draganom Jovanovićem istakao da je pozitivno iznenađen brojem škola u Leskovcu u kojima se uči francuski jezik, ali da je potrebno preduzeti određene korake kako bi bilo omogućeno da se u nekoj od vaspitno-obrazovnih ustanova polaže i međunarodni ispit iz ovog jezika.

Zainteresovani smo i za saradnju sa Narodnim muzejem u Leskovcu u vezi sa organizovanjem izložbe o Prvom svetskom ratu“, istakao je Kizen.

Zamenik gradonačelnika je podsetio na odnos ove dve države kroz istoriju.

Od sredine 19. veka Francuska postaje ključna destinacija učenih Srba koji tamo odlaze na školovanje.  Ovde je možda važno da pomenemo da Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji svake godine omogućavaju  stipendije za studije u nekoj visokoškolskoj ustanovi u Parizu, Bordou, Tuluzu i drugim gradovima u Francuskoj“, naglasio je Jovanović.

Zamenik je izrazio spremnost da Leskovac ponovo bude domaćin predstavnicima Ambasade Francuske za vreme 10. LAJF-a ili na proslavi 500 godina Jašunjskih manastira. Nakon sastanka delegacija je obišla Caričin grad.

Dragan Marinković


Podeli:
 1. Fantastično! „Pozitivno iznenađen brojem škola u kojima se u Leskovcu uči francuski“!Alo, čoveče! Šta ste mu rekli? Gde se to uči francuski? Uči se samo minimalno u „Josifu“ i „Vasi“! I došao čovek u grad gde se TOLIKO uči francuski, a vi mu doveli prevodioca sa engleskog! Dokle ćemo više da se brukamo?
  0  0
  • A ti mi kao razlikuješ francuZki i Jengleski. Ako ti znaš 100 reča ukupno da zgodiš sa oba jezika ima ovaj mobilan da izedem bez bateriju.
   0   0
 2. Kam ni ga predsednik?
  0  0

Comments are closed.