VIŠNJIJADA: Kolač od višnje, prste da pojedeš

VIŠNJIJADA: Kolač od višnje, prste da pojedeš
Podeli:

Za najlepšu višnju nagrađen je Aleksandar Stamenković iz Lipovice ove godine je ubrao najlepšu višnju , dok je najukusniji kolač od ove voćke spremila Milica Denić iz ovog mesta, odlučio je žiri na trećoj po redu Višnjijadi koja je danas održana u Lipovici.

Pod zasadima višnje u Jablaničkom okrugu nalazi se više od 1.600 hektara, a prosečan prinos ove godine je od 8 do 10 tona po hektaru, što je zadovoljavajuće, ističu uzgajivači

Specijaliteti od višanja, bogat kulturno-umetnički program i vredne nagrade obeležile su ovogodišnju manifestaciju „Dani višnje“ u Lipovici, a izvlačenjem imena proizvođačima višanja podeljene su leđne prskalice za voće i koverte sa po dve hiljade dinara kao poklon kompanije „Delta Generali“.

Pružanjem podrške želimo pre svega da promovišemo leskovačka sela ali i da motivišemo mlade ljude da se okrenu ka poljoprivrednoj proizvodnji. Slučaj malinara i ove godine je pokazao da to ponekad i nije lako. Sa višnjom je na našu sreću nešto drugačija situacija. Grad će nastojati da omogući redovna izdvajanja za naše proizvođače, ove godine smo izdvojili 160 miliona dinara a trudićemo se da iz godine u godinu ta izdvajanja budu veća“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović dobitnicima je uručio nagrade i otvorio ovu tradicionalnu manifestaciju.

Pokrovitelj manifestacije „Dani višnje“ je i ove godine grad Leskovac.

Emilija Mladenović


Podeli:
 1. Da se menjamo 28.06.2017., 12:30

  Nije mi poznato da Lipovica ima toliko zasada višnje da bi se tamo održavali „Dani višnje“. Ako grešim unapred se izvinjavam meštanima Lipovice. Valjda je logično da se „Dani višnje“ održavaju u regiji gde dominira višnja i gde je berba u toku a to je svakako porečki kraj u kome ima i najviše preradnih kapaciteta. Što se tiče podrške grada, poručio bi gradonačelniku da ne mlati praznu slamu jer nisu mladi glupi jer kad su se svi okrenuli poljoprivrednoj proizvodnji cena maline je 100 dinara a višnja koja je slabo rodila blokirana je par dana otkupom jer navodno hladnjačari-monopolisti nemaju gde da je smeste i odmah je cena pala. Sad vi rukovodioci iz grada dođite na selo i bavite se poljoprivredom sa vašim subvencijama a mi mladi ćemo u grad da ispijamo kafu u „San marco“ i da grickamo kašičicu po ceo dan jer više nećemo da radimo za drugoga.

  • Iznenadjen sam i uvredjen da je ova zajebancija sa visnjama u Lipovicu. Najverovatnije je otud neki hibrid radikal zvani naprednjak mnogo jak. Pa imali Kukulovce proizvodjace visnji. I nema da se menjaju politicari, predlazem da menjamo narod.

   • Sve sto se dobro uradi – ne valja. Uvek ima neko ko bolje zna.
    Bas je dobra manifestacija bila… steta sto nema vise takvih.

  • Vucje ima Dan kruske, Dusanovo Dan jagode, realno je da i sever opstine ima jednu takvu manifestaciju, a Lipovica ima dugu tradiciju, a u poslednje vreme i velike povrsine pod visnjom. Sto se tice menjanja i ja sam za.

Comments are closed.