Vlasotinčani obeležili 130 godina od rođenja Vlade Ilića

Vlasotinčani obeležili 130 godina od rođenja Vlade Ilića
Podeli:

Uloga Vlade Ilića u međunarodnoj politici Kraljevine Jugoslavije bila je tema predavanja kojim je u Vlasotincu obeležena 135. godišnjica od rođenja ovog velikog biznismena između dva velika rata i gradonačelnika Beograda.

Govorio je autor monografije o Vladi Iliću profesor Saša Stanković.

Predavanje je bilo potkrepljeno sa preko 70 fotografija, koje pokazuju da se Ilić, kao gradonačelnik Beograda, susreo sa najvažnijim istorijskim ličnostima Evrope 30-ih godina 20.veka.

Za svje međunarodne aktivnosti dobio je francuski Orden legije časti, čehoslovački Orden belog lava i mađarski Veliki krst sa lentom.

Predavanje je održano u galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović”.

“Ovaj prostor nije slučajno odabran jer iz ove kuće potiče Vladina majka Kostadina, a Ilić je sigurno ovde provodio deo detinjstva”, rekao je Stanković.

Ovih dana priča o Vladi prešla je granice Srbije.

Vikipedija na engleskom jeziku objavila je odrednicu o njemu i  Serbica Books iz Toronta, najveća srpska knjižara u dijaspori, naručila je nekoliko primerka monografije “, dodao je Stanković.

On je, inače, poklonio nekoliko primeraka monografije vlasotinačkoj biblioteci.

Direktor ove ustanove Srba Takić zahvalio je autoru što je približio široj javnosti čuvenog Vlasotinčanina i naglasio da je zbog toga biblioteka predložila Stankovića za Oktobrasku nagradu Vlasotinca.

(Kraj)


Podeli: