Voće i povrće iz Žabljana odlazi u EU

Voće i povrće iz Žabljana odlazi u EU
Podeli:

VUČJE – Meštani vučjanskog sela Žabljane osnovali su sinoć zemljoradničku zadrugu sa ciljem da svoje voće i povrće organizovano izvoze u Sloveniju i u zemljama Evropske unije (EU).

Incijator osnivanja zadruge i vlasnik hotela i lanca restorana u Ljubljani Moma Jorgćević, rodom iz Žabljana, rekao je Beti da će paradajs, paprika, kupus, luk, šargarepa i koštičavo voće iz ovog sela sa 200 domaćisntava biti najpre prodavanao u Sloveniji.

“Prvo za potrebe mojih ugostiteljskih objekata, zatim za ostale moje kolege u Sloveniji, a naša ambcija je da voće iz vučjanskog kraja nađe

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je oko 100 predstavnika domaćinstava.

Gosti na skupu billi su i nekoliko Slovenaca, među kojima i bivši direktor i osnivač „Maksi marketa“ Darko Podreberšek.

“Voljan sam da pomognem u plasmanu proizvoda u Sloveniji, ali i u Evropi. Znam da su poljoprivredni proizvodi iz vučjanskog i leskovačkog kraja slasni jer ih godinama jedem, kad god uspem da ih pronađem u Ljubljani”, Kazao je Podrebrešek.

Jorgaćevć je dodao da su probne količine iz Žabljana u Svoveniju izveuene prošle godine i da su razgarbljene za jedan dan.

“I sada ćemo početi sa malim količinama u malim pakovanjima. Počinjemo za koji dan sa izvozom crnog luka koji na ljubljanskim pijacama košta 0,80 evro centi, a na srpkim o,20 centi“, pojasnio je Jorgaćević.

Na skupu se čulo da će od prvog zarađenog novca biti kupljena hladnjača i sagrađena skladišta, i izražena su i očekivanja da će se Žabljancima pridružiti i proizvođači voća i povorća i iz okolnih sela.

(Kraj)


Podeli:
  1. Bratislav Stamenkovic 11. maja 2013., 4:51 pm

    Moma je oduvek imao lepe ideje povezivanja Leskovckog kraja sa Slovenijom. Pozdrav za jednog od najboljih preduzetnika koje je Leskovacki kraj dao.
    0    0

Comments are closed.