Vranje mora da kontroliše kako se troši novac dat po projektnom finansiranju

Vranje mora da kontroliše kako se troši novac dat po projektnom finansiranju
Podeli:

VRANJE- Organi gradske vlasti moraju biti transparentni kako bi bili u korak sa tekovinama evropskog prava ali i u borbi protiv korupcije, zaključak je sastanka održanog u maloj sali Skupštine grada koji je održan sa predstavnicima tri opštine na jugu Srbije.

Prema oceni „Transparentnosti Srbije“ za 2015. godinu, Vranje se nalazi na šestom mestu u Srbiji po transparentnosti rada lokalne samouprave,  Bujanovac  na 41. mestu, dok je  Preševo rangirano  142. mestu od 170 jedinica lokalne samouoprave u Srbiji.

Grad Vranje, bio je domaćin skupa na temu ,,Povećanje transparentnosti u radu vlasti u šest gradova i opština u Raškom i Pčinjskom okrugu“ .

Mi ne želimo da stanemo, naš cilj je osvajanje prvog mesta koje trenutno drži Paraćin. U tom smislu mi ćemo unaprediti transparentnost lokalne samouprave na osnovu smernica koje smo dobili od naših saradnika koje ćemo slediti u narednom periodu”, rekao je načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović.

Prema listi koja je rangirana po osnovi 87 indikatora, ocenjivane su osam oblasti koje su bile predmet istraživanja.

transparentnost-2

Deo pitanja koje smo obuhvatili odnose se na zakonske obaveze. Deo pitanja na obaveze za koje postoje odgovarajuće sankcije zbog neispunjenja istih. Deo obaveza odnose se na stvari kojima se bavi državni revizori prilikom završnih račiuna, a deo stvari predstavljaju samo preporuke i mi smo zahvalni onim opštinama koje ih prepozanju kao sopstveni interes”, pojašnjava Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije.

Iako Vranje stoji visoko rangirano sa indexom ostvarenja zadatih obaveza od 60 odsto, predstavnici Transparentnosti dali su određene smernice za dalje aktivnosti rada jedinice lokalne samouprave.

Nešto što smo primetili jeste izveštaj o tome kako se troše sredstva koja su dodeljena po osnovu javnog konkursa za medije i NVO. To je nešto što se javlja sporadično u Srbiji. Imate izveštaje kome je dodeljen novac ali ne i na šta je potrošen” ,napominje Minić.

Ismail Pajaziti, načelnik Opštinske uprave Bujanovca, rekao je da uprkos dobrom pozicioniranju opštine Bujanovac sa 41. mestom, postoje mere koje je moguće preduzeti i sprovesti bez većih problema.

Rangiranje Preševa na dnu liste po transparentnosti rada je jasan pokazatelj zašto ova opština ima novu lokalnu vlast, kazao je Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo i naveo da 142. mesto nije nešto negativno, već motiv za dalji rad.

Nakon sastanka održan je i razgovor sa zaposlenima u Gradskoj upravi u Vranju.

Milan Zdravković


Podeli: