I Vranje se odreklo dočeka Nove godine

I Vranje se odreklo dočeka Nove godine
Podeli:

VRANJE- U Vranju ove godine neće biti organizovanog javnog dočeka Nove godine, već će planirani novac biti uplaćen na namenski račun za decu i omladinu obolelu od teških bolesti.

Vatromet, nastup neke muzičke zvezde i kolektivno okupljanje u centru grada, uz grejanu rakiju i vino ovog puta zaobići će Vranje. Ovakav stav gradskog rukovodstva donet je pred zasedanje Organizacionog odbora koji je zadužen za organizaciju proslave novogodišnjih i božićnih praznika na teritoriji grada.

“Ideja i predlog gradonačelnika, koji smo mi na jutarnjem kolegijumu jednoglasno prihvatili i koji će biti iznet pred Organizacioni odbor, je da ne bude organizovanog dočeka Nove godine. Plan je da novac, koji bi bio utrošen u tu svrhu, bude prebačen na račun u svrhu lečenja dece obolele od najtežih bolesti” kaže gradski većnik za turizam Mića Mladenović.

Obrazac zabavnog programa, koji je prethodnih godina na identičan način udovoljavao više političkoj eliti nego li samim građanima, prožet netransparentnim odabirom i plaćanjem izvođača, gradsko rukovodstvo prepoznalo je kao neopravdano trošenje novca koje nisu u skladu sa merama štednje.

“To su mere štednje i racionalno trošenje novca. Složićete se da je budžetski deficit ove godine jako veliki, a kako će funkcionisanje grada u narednoj godini biti otežano mislimo da je ovo odlična ideja “ kaže Mladenović uz konstataciju da će Organizacioni odbor vrlo verovatno podržati inicijativu.

Budući da je grad po otvaranju namenskog računa već opredelio novčana sredstva od 500.000 dinara, tom iznosu biće pridodata nova cifra koja će biti  određena nakon sastanka gradonačelnika i finansijskih službi.

Kako stvari stoje izostaće i proslava Nove godine po Julijanskom kalendaru poznate u narodu kao Srpka Nova godina, dok će se Organizacioni odbor tek izjašnjavati o proslavi dana grada 31. januara.

Vranje će tako nakon Požege, koji se odrekao organizovanog dočeka na gradskom trgu zbog popravke skenera u bolnici, biti drugi grad koji je ta sredstva preusmerio u humanitarne svrhe. Internetom već kruže peticije za odlaganje dočeka u ostalim gradovima poput Novog Sada, Beograda, Šabca i još nekih gradova.

Milan Zdravković

 


Podeli:
  1. Ne mozemo svi na Ohrid!

  2. ukinite sve narodu,,,sta narod zna

Comments are closed.