Vranjska Banja obeležila oslobođenje od fašizma

Vranjska Banja obeležila oslobođenje od fašizma
Podeli:

Prigodnom svečanošću danas je u Vranjskoj Banji obeležena 73. godišnjica od oslobođenja ove gradske opštine u Drugom svetskom ratu.

Za oslobođenje Vranjske Banje od fašizma   život je dalo više od 150 boraca na teritoriji ove gradske opštine u čiji su čast pripadnici vojske izveli počasnu paljbu

Obeležavanje je počelo kraj spomenika palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu ,na kome su vence i cveće osim rukovodstva ove gradske opštine, položili i gradonačelnik Vranja , Slobodan Milenković, narodni poslanik Slaviša Bulatović, kao i delegacija SUBNOR i policije. 

Obeležavanje je nastavljeno svečanom sednicom u sali Skupštine Vranjska Banja, koja je počela minutom ćutanja. U sklopu borbi za  konačno oslobođenje Srbije Vranjska Banja , zahvaljujući prilivu velikog broja dobrovoljaca prekinute su važne nemačke komunikacije  baš u rejonu Vranja i Vranjske Banje, a neprijateljske jedinice su desetkovane.

,,Brojnim generacijama srpskog naroda sudbina je dodelila da njihov život bude ispunjen neprestanom borbom za slobodu. Istorija je sve to zapisala i ostavila kao veliku zaostavštinu za buduća pokoljenja. Ta zaostavština mladim generacijama će biti izvor nadahnuća u borbi za očuvanje nacionalnih i državnih interesa, ali i njihov dug prema milionskim žrtvama naših oslobodilačkih ratova„, istakao je predsednik Gradske opštine Dragan Setnić u obraćanju prisutnima.

Povodom Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu za izuzetne rezultate, opštinsko rukovodstvo uručilo je priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos ugleda i afirmacije ovog mesta.

Zahvalnicu je ponela učenica 8. razreda OŠ”Predrag Devedžić”, Natalija Dimitrova koja je u periodu od trećeg  do sedmog razreda učestvovala na 16 opštinskih takmičena i na njima osvojila neko od prva tri mesta. Zahvalnice su pripale fabrici “Simpo” i kompaniji “Jumko” čije se direktor obratio u ime nagrađenih.

Milan Zdravković


Podeli:
  1. Kakav bre fasizam, pa ona je oslobodjena od nacizma. Fasisti su Italijani, a oni su kapitulirali jos 1943.god. Italijana nije bilo u Vranjskoj banji.

Comments are closed.