Vranjski izviđači u Nišu nastavili borbu za čistiju Južnu Moravu

Vranjski izviđači u Nišu nastavili borbu za čistiju Južnu Moravu
Podeli:

Akciju potpisivanja memoranduma o zaštiti Južne Morave, Odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, organizovao je sa predstavnicima gradova i opština na području Nišavskog okruga, a potpisivanje memoranduma pod nazivom „Tužna Morava“, vranjski izviđači proteklih dana organizovali su u sopstvenom gradu i Leskovcu.

Cilj akcije je da se lokalne samouprave, ali i udruženja građana i privrednici aktivno uključe u smanjenje zagađenja pritoka Južne Morave, a samim tim i u zagađenje Morave.

Jako veliki problem Južne Morave i pritoka je to što ni jedna od 16 opština i gradova kroz koje ta reka protiče nemaju kompletne sisteme za prečišćavanje fekalne kanalizacije„, rekao je starešina Odreda izviđača „Zavičaj 1093“ Jovan Kocevski i podsetio da lokalne samouprave nemaju direktne ingerencije  nad Južnom Moravom, ali imaju nad njenim pritokama, a upavo te pritoke generišu velike količine otpada.

Veliki problem Južne Morave oje i dlaganje velikih količina komunalnog i biloškog otpada i prekomerna eksploatacija šljunka i peska.

U gornjem toku reke postoji 12 kritičnih tačaka na kojima su popadalo drveće i komunalni otpad počeli da prave mini brane. Obala je ruinirana i na nekim mestima ukopana čak 12 metara„, rekao je Kocevski.

Sednji tok Južne Morave karakteriše veoma slaba pošumljenost obala i neverovatna količina biološkog otpada u samoj reci ili priobalju.

U slivu Južne Morave u Veliku Moravu, zbog prekomerne eksploatacije peska i šljunka gubimo maticu i reka se bukvalno pretvara u  jezero„, kazao je Kocevski.

Stanje Južne Morave, podsetio je Kocevski, ustanovljeno je prilikom prošlogodišnje regate, kada su izvidjači „Zavičaja“ preveslali 232 kilometra reke od izvora do ušća.

Izveštaj o stanju Južne Morave dostavili smo „Srbijavodama“ i nadležnim ministarstvima. Dobili smo obećanje „Srbijavoda“ da će preduzeti prve korake i da će one biti usmerene ka 12 kritičnih tačaka u gornjem toku reke„, podvukao je Kocevski.

On je kazao da se izvidjači nadaju da će ovog leta moći da organizuju regatu koja će promovisati sve ono što su institucije uspele da urade na Južnoj Moravi, i u tom slučaju regata će se zvati „Vesela Morava“.

Biljana Ljubisavljević


Podeli: