Vrbica – Dečija radost, zvončići i venčići prekrili gradske ulice

Kiša nije sprečila Leskovčane da se zakite zvončićima, a pao je i koji selfi. I pod kišobranima, venčići su prekrili gradske ulice
Vrbica – Dečija radost, zvončići i venčići prekrili gradske ulice
Podeli:

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica. Slavi se kao uspomena na poslednje čudo Hristovo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskrsenje.

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe. Vrbove grane simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Sa druge strane, Vrbica pred gradsku crkvu i u njenom dvorištu, na žalost, donosi vašar, najlonima prekrivene tezge, ringišpile i sve ono što skrnavi ovaj praznik u želji da neko zaradi malo novca.

Ovaj praznik je isključivo praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu, dovode ih u crkvu i kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata a venčići na glavu.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko.

NAPOMENA Jugmedia je na licu mesta dobila saglasnost roditelja da fotografiše mališane

Dragan Marinković


Podeli: