Vukašin Obradović, vlasnik ugašenih Vranjskih, počeo štrajk glađu

Vukašin Obradović, vlasnik ugašenih Vranjskih, počeo štrajk glađu
Podeli:

Osnivač ugašenih novina Vranjskih i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović saopštio je da je počeo štrajk gladju jer želi da skrenu pažnju novinara i javnosti na, kako je naveo, sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina.

Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće„, naveo je Obradović u saopštenju sa imejl adrese Vranjskih, dan nakon što je saopšteno da posle više od dve decenije ten ovine prestaju da postoje.

Obradović je dodao da novinarstvo i Vranjske ne može da odvoji od ostatka svog života i da ne želi da se okrene na drugu stranu i tako zgazi po onome za šta se sve vreme borio, pokušavajući da pomeri granice slobode i demokratije u Vranju i Srbiji.

Obradović se zaključao u prostorijama Vranjskih. Vrata nije otvorio ni na nagovor prijatelja

Nisam, na žalost, imao mnogo uspeha u tome. Ni vi ni ja. I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom. Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata„, rekao je Obradović.

On je dodao da je to samo postupak očajnog čoveka, novinara, oca i supruga, koji je nemoćan da se suoči sa realnošću na koju se polako svi navikavaju.

Upravo iz straha da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo – ljudsko i profesionalno dostojanstvo – odlučio sam se na ovaj korak„, dodao je Obradović.

Osnivač Vranjskih je dodao da nema i neće imati bilo šta da pojašnjava ili dodaje na tu temu i zamolio javnost da poštuje njegovu odluku.

Izvor: Beta


Podeli:
 1. Ovo stvarno tera na razmisljanje…kako smo dosli dovde i zasto smo dozvolili da svaki profesionalizam zamre pred strahom od gole egzistencije???
  0  0
 2. Kolega,
  kada ste se zalagali za privatizaciju lok.medija i to Nuns i Uns najglasnije ( a vi bili predsednik ovog prvog) i za prijektno finansiranje, da li ste pretpostavili koliko ce vasih kolega ostati bez posla a tek koliko ce raditi kod privatnih vlasnika za bedne plate ili plate na cekanju ? Odnosno, da li ste pomislili da ce vama ovo da se desi sa vasom borbom za projektno finansiranje ?
  Zelim vam svako dobro, razmislite da li ste bili u pravu ..secate se Tanja Miscevic ( uvazena prof.sa Fpn-a, ) rekla je jasno , da Eu NE uslivljava Srbiju privatizacijom medija, vec transparentnoscu raspodele sredstava i vlasnistva u bilo kom da je obliku.
  Ima jos mnogo vasih kolega kojima su dani pretvoreni u beznadje..tako da vas razumemo..
  0  0

Comments are closed.