Zaustavimo AIDS zajedno – u Srbiji od side umrlo 1.204 osobe

Zaustavimo AIDS zajedno – u Srbiji od side umrlo 1.204 osobe
Podeli:

Zavod za javno zdravlje i Crveni krst, uz podršku lokalne samouprave i Leskovačkog kulturnog centra, danas, u centru Leskovca, obeležili su međunarodni Dan sećanja na preminule od side.

U pomen i sećanje na umrle, 21. maja su sveće gorele ispred LKC-a, a ovogodišnja kampanja obeležavanja Dana preminulih od side, svuda u svetu se održava pod sloganom ,,Zaustavimo AIDS zajedno.. .

Doktorica Zorana Kulić, specijalista epidemiolog iz leskovačkog Zavoda za javno zdravlje, rekla je da se Dan sećanja obeležava svake treće nedelje maja meseca, već 34 godina svuda u svetu, a u Srbiji 14 godina. Cilj manifestacije je skretanje pažnje na značaj blagovremenog otkrivanja HIV pozitivnih osoba i njihovo upućivanje na lečenje. U današnje vreme moguće je živeti sa sidom, a upotreba odgovarajućih  lekova utiče da bolest pređe u stadijum ,,mirovanja,, , tako da oboleli i HIV pozitivni, mogu da žive sasvim normalno.

,,Od 1984. do kraja 2016., u periodu otkad se bolest registruje i prijavljeje na teritoriji Srbije, registrovano je 3.480 HIV pozitivni osoba, od toga 1.894 je obolelo od side, a 1.204 je umrlo od ove bolesti. U svetu je od ove bolesti obolelo 37 miliona, a u periodu od 1984. do današnjeg dana, umrlo oko 34 miliona ljudi. U Jablaničkom okrugu stopa oboljenja je niska, 30 lica je, u periodu 1984-2016., obolelo od side, a najveći broj obolelih je u Leskovcu,, objasnila je doktorica Zorana Kulić, i dodala da je najčešći put prenosa bolesti, seksualni odnos, te se treba pridržavati mera prevencije i koristiti prezervative tokom seksualnih odnosa. Takođe, još  vlada velika diskriminacija i stigmatizacija lica koja su HIV pozitivna ili su obolela od ove bolesti.

Mina Cvetanović, pomoćnica gradonačelnika, rekla je da se Leskovac pridružio obeležavanju ovog Dana sećanja na preminule od side, da bi se skrenula pažnja na problem i da bi se povećao stepen edukacije građana.

,,Sa virusom HIV-a danas je moguće živeti ali je broj umrlih od ove bolesti i dalje veliki. Zato želimo da skrenemo pažnju na značaj prevencije i ranog otkrivanja virusa, kako bi se u značajnoj meri produžio život obolelima,, izjavila je Cvetanović, i dodala da ovakve akcije imaju za cilj stvaranje društvenog okruženja bez stigmatizacije i diskriminacije obolelih.

Sida je bolest izazvana HIV virusom koji napada i uništava odbrambene ćelije organizma. Od side može oboleti svako, bez obzira na uzrast i pol. Leka nema i bolest je smrtonosna. Prenosi se inficiranom krvlju, seksualnim odnosom sa zaraženom osobom, i sa majke na novorođenče. Posebno rizične grupe su homoseksualci i narkomani, pa se svetuje upotreba prezervativa, te, igle i šprica za jednokratnu upotrebu. Savetovanje i testiranje na HIV se obavlja u savetovalištima za HIV, u Leskovcu je to Zavod za javno zdravlje.

Marija Paravinja

 


Podeli:
Označen sa
  1. Mina Cvetanovic….u sve se mesaju…zacin C
    0    0

Comments are closed.