„Zone“ teče iz rimske amfore

„Zone“ teče iz rimske amfore
Podeli:

SVRLJIG – Svestan da su vremena kada se vino u podrumima u Malči, Sićevu i Matejevcu točilo u milionima litara Bora Jović, vlasnik vinarije „Status“ iz Svrljiga, posvetio se proizvodnji vina u malim serijama.

Više od decenije radi na usavršavanju niških vina, kao što su „smuk“, „zone“ ili „kalča“. Novina će biti organsko vino, koje će se služiti gostima i turistima u Vinskom selu, odnosno nekadašnjoj vinariji u Malči koja je privatizovana pre šest godina.

Jović je odustao od karijere mašinskog inženjera i potpuno se posvetio vinogradarstvu i vinarstvu. Iako ne može da očekuje da će se obogatiti, jer će se njegova ulaganja vratiti tek budućim pokolenjima, Bora kaže da uživa u poslu koji radi.

“Imamo lepu vinsku tradiciju, ali ona ne može mnogo da nam pomogne u situaciji u kojoj se nalazi niško vinogorje. Sam podatak da je nekada podrum u Malči točio po dva miliona litara, a onaj u Matejevcu i Sićevu i deset puta više, jasno nam govori gde smo sada – navodi Jović, koji je i imena vinima davao po likovima iz dela čuvenog Nišlije Stevana Sremca.

BORA Jović se hvali da su od bratstva manastira Bukova dobili kalem grančicu crne tamjanike, koju će za početak zasaditi na jednom hektaru. – Ova autohtona sorta je idealna za naše planove jer je otporna na bolesti. Ne daje velike prinose, ali daje vrhunska vina – kaže Jović.

Jović hoće da ode korak dalje i da se posveti pravljenju vrhunskih vina, jer tvrdi da je sirovina odlična, a imaju i dobru tehnologiju. Ponudiće tržištu godišnje 15.000 boca „vina iz amfora“.

“Uz podršku Ministarstva turizma završavamo Vinsko selo u Malči, koje će u pravom smislu reči biti „putovanje kroz vekove“. Preuredili smo četiri objekta u „vinske kuće“. Najstarija je „rimska kuća“, u kojoj će se vina praviti po istoj tehnologiji kao u vreme Rimljana. Čak će se i čuvati i služiti u glinenim posudama i amforama.

Onima koji drže do tradicije iz doba Nemanjića, prijaće „kuća Nemanjića“, za koju je karakteristična upotreba drvenih sudova u pravljenju vina.

– Imaćemo i „srpsku kuću“ iz sredine 20. veka, vremena procvata zemljoradničkih zadruga, ali i modernu vinsku kuću sa svim elementima savremene proizvodnje vina. Čitav kompleks prostire se na dva hektara, na nekoliko kilometara je od Niša, tako da može da doprinese turističkoj promociji, smatra Jović.

(Kraj)NOVOSTI/ena


Podeli: