400 hiljada evra podrške ženskom preduzetništvu

Najviši iznos sredstava koji može da bude odobren po projektu je 10.000 evra, a najniži 1.500 evra.

Evropski PROGRES objavio je javni poziv za dodelu bespovratne pomoći za pokretanje biznisa u vlasništvu žena i koje će voditi žene. Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su ukupno 400.000 evra za podršku 40 projekata a poziv će biti otvoren do  24. jula

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposlene žene, koje su u trenutku objavljivanja javnog poziva prijavljene na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje tri meseca neprekidno, imaju trajno boravište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od 34 opštine ili grada na jugoistoku i jugozapadu Srbije koji su uključeni u realizaciju programa Evropski PROGRES.

„Od žena čije predloge projekata bude odabrala komisija, očekujemo da pokrenu i vode svoj sopstveni posao koji će, nadamo se, biti uspešan i nakon isteka projekta“ rekao je Dragan Mladenović, menadžer sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Program će podržati biznise u oblasti proizvodnje i pružanja usluga i svi projekti će biti izabrani kroz transparentan i konkurentski proces. Projekti će biti odabrani na osnovu njihove relevantnosti, očekivanih ishoda i održivosti nakon njihovog isteka.  Najviši iznos sredstava koji može da bude odobren po projektu je 10.000 evra, a najniži 1.500 evra. Sprovođenje aktivnosti u okviru svakog odabranog projekta će trajati ne duže od 12 meseci, počev od dana potpisivanja sporazuma, a sve aktivnosti moraju biti  sprovedene najkasnije do 1. oktobra 2016.

Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljene mašine, oprema i druga trajna dobra neophodna za pokretanje biznisa. Nakon konačnog odobrenja predloga projekta, a pre nabavke i isporuke tražene opreme, mašina i trajnih dobara, buduće preduzetnice će započeti proces registracije preduzeća kod Agencije za privredne registre. Troškove registracije preduzeća i doprinosa podnose same preduzetnice.
„Projekti podrške ženskom preduzetništvu imaju za cilj da pruže nezaposlenim ženama priliku da promene svoj i živote svojih porodica na bolje, i da postanu pozitivan primer drugim ženama u svojim zajednicama“, rekla je Ana Nedeljković, saradnica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost u okviru programa Evropski PROGRES.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES je u periodu od 26. marta do 8. aprila ove godine održao sedam informativnih sesija na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Takođe, program je u maju održao devet obuka za izradu biznis planova za sve zainteresovane kandidatkinje u cilju priprema za podnošenje predloga projekata u okviru javnog poziva.

Više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupno je na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/ .

(Kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar