Ambasador Poljske budući pobratim Vlasotinca

Ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš posetio je danas Vlasotince gde je i najavljena i mogućnost pobratimljenja Vlasotinca sa nekom sličnom opštinom iz Poljske.

On je obišao i Zavičajni muzej u Vlasotincu i najavio mogućnost otvaranja izložbe razvoja poljske države, kao i razmenu drugih kulturnih manifestacija.

Naša dva naroda su vrlo bliska. Poljaci puno znaju o Srbiji, a takođe i Srbi o Poljskoj. Imam utisak da će naša saradnja biti vrlo uspešna. U Poljskoj postoje mnoga mesta slična Vlasotincu koja su u poslednjih 27 godina popravila izgled i strukturu, tako da je moja želja da se iskustva koriste u razvoju Vlasotinca. Što se bolje upoznamo imaćemo i više zajedničkih stvari u oblastima u kojima ćemo sarađivati, naročito u ekonomskim i kulturnim sferama“, rekao je ambasador Njegođiš.

Predsednik Todorović je ambasadora Poljske istovremeno upoznao i sa ekonomskim, privrednim i kulturnim trenutkom Vlasotinca.

Ovo je prvi i inicijalni sastanak sa poljskim ambasadorom kako bi se upoznali,  razmenili mišljenja i potražili mogućnost za saradnju u svim sferama sa sličnim opštinama u Poljskoj. Želja nam je da napravimo kontakte naših biznismena sa njihovim kako bi koristili njihova iskustva, a i oni naša. U narednom periodu očekujemo i posetu stručnih timova ambasade kako bismo saradnju utanačili“, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

Predsednik Todorović je ovom prilikom najavio i mogućnost pobratimljenja Vlasotinca sa nekom sličnom opštinom iz Poljske.

Ambasador je iskoristio priliku i pozvao predstavnike opštine Vlasotince da tokom septembra i oktobra posete poljoprivredni sajam u Kragujevcu i poslovni forum u Nišu u čijim organizacijama učestvuje Republika Poljska.

(Kraj)