Bojnik slavi godišnjicu oslobođenja, na trgu veselo

Dan opštine Bojnik obeležen je danas na trgu u centru varoši gde se sviralo i igralo, kao i svečanom sednicim Skupštine i dodelom nagrada i priznanja, ali ovaj dan nije posvećen onom kada je ova lokalna samouprava oslobođena od fašističke čizme nego dan kada je formirana Prva Južnomoravska brigada na Radan planini, 7.oktobra 1943.godine, koja je kasnije dala veliki doprinos u borbi za oslobođenje od te crne čizme. 

Pred okupljenim narodom nastupio je orkestar Nebojše Sejdića, a učenici su izveli splet igara.

Svečanoj sednici ove godine prisustvao je veliki broj gostiju, među njima i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja se u ime nagrađenih zahvalila i rekla da opština Bojnik može da bude primer mnogo većim opštinama po broju dobijenih projekata iz budžeta Evropske unije.

Sednicu je otvorio predsednik Skupštine opštine Bojnik Dejan Stojanović, koji je pozdravio goste i kazao da su svi zacrtani ciljevi lokalne samouprave realizovani tokom prošle godine.

Prikazan je i film u kome je slikom i rečju dokumentovano sve ono što je u minuloj godini urađeno u svim sferam života, a  tome i o datumu proslave Dana opštine, govorio je predsednik Nenadović.

Prvi čovek opštine Bojnik posebno je pozdravio dobitnike oktobarskih priznanja i nagrada. „Svi oni su doprineli razvoju naše opštine i stvaranju njenog dobrog imena i ugleda. Njihov rad treba da bude ugled svima nama kako treba dati svoj doprinos ka boljitku i razvoju opštine u kojoj živimo„, kazao je Nenadović.

Ispunićemo sva obećanja i od Bojnika napraviti mesto u kome se dobro živi

On je govorio i o aktivnostima lokalne samouprave u ovoj, 2018. godini.

NENADOVIĆ: Bojnik je veliko gradilište!

U putnu infrastrukturu opštine Bojnik uloženo je preko 90 miliona dinara. U realizaciji više projekata imali smo pomoć Vlade Srbije i resornih ministarstava, a takođe smo nastavili realizaciju prekogranične saradnje sa Bugarskom, opštinom Zemen, ali veliki deo svojih projekata opština finansira iz svojih izvora. Stabilne opštinske finansije su naš prioritetni zadatak. Bez obzira na teške ekonomske prilike, naša opština je veliko gradilište u okviru koga se realizuju veliki ali značajni projekti, ali smatram da uvek  može i treba bolje„, ocenio je Nenadović.

Pored završetka infrastrukturnih projekata, lokalna samouprava radiće i na rešaanju problema nezaposlenosti.

Nezaposlenost je, možda, i naš najveći problem. Otvaranje novih radnih mesta je naš prioritet. Svom snagom radimo na privlačenju stranih i domaćih investitora i s tim u vezi preko projekta Podrška unapređenju poslovne infrastrukture“ dobilo smo od EU PRO milion evra, dok smo od predsednika Republike Srbije dobili obećanje za 218.000 evra za naše učešće u tom projektu„, podsetio je Nenadović, dodajući da je investitor iz Grčke tokom ove godine zaposlio 30 Bojničana a u planu je još 200 novih radnih mesta.

Između ostalog, obećao je da će se do kraja godine uraditi brojni infrastrukturni projekti, izraditi trotar ispred banke u Bojniku, asfaltirati ulice u Đinđuši i Slavniku i drugo.

MINISTARAKA: Vi ste primer drugim opštinama!

Mnistarak Jadranka Joksimović bila je, čini se, iskrena kada je konstatovala da opština Bojnik može da bude primer drugim, većim, opštinama po pitanju izrade projekata i dobijenim sredstvima od evropskih institucija.

Joksimovića je ocenila da malim koracima grabi ka evropskim integracijama, ulaganjem u mala i srednja preduzeća i školovanjem kadrova.

Da ovde ostanu ljudi, da ne idu, da nemamo depopulisana područja širom Srbije„, kazala je i preporučila da se dobijenih bespovratnih milion evra na pravi način upotrebe za agro-biznis zonu. „A onda će investitori sami doći zato što će videti vredan narod, zato što će videti dobre uslove za poslovanje. Oni će imati profit, a naši ljudi posao i viši životni standard. A kada imate zaposlenje, imate dostjanstven život„, istakla je dodavši da regionalni razvoj mora da bude osnova našeg budućeg napretka i razvoja.

Joksimovićeva: Bila sam đak generacije i student generacije

NAGARADE

Ministarka Joksimović bila je prva kojoj je uručena Oktobarska nagrada. Nagradu je primio i genral pukovnik Milosav Simonović, komandant Kopnene vojske, Panagiotis Pisikos, vlasnik firme „Autostop interiors doo Leskovac, Centar za socijalni rad Bojnik, Jelena Stanković iz Leskovca za doprinos u oblasti obrazovanja, Stanimir Dojčinović iz Mijjlice za doprinos u oblasti razvoja mesnih zajednica,

General Simović sa saradnicima

Predrag Anđeloković  za rezultate ostavarene u sportu, Ivan Mladenović iz Kosančića a rezultate ostvarene u poljoprivredi i Dragan Ilić iz Leskovca za doprinos u razvoju turističke promocije opštine Bojnik i Radan planine.

Novčane nagrade dobili su đaci generacija – Jelena Stojanović iz Pridvorice, učenica OŠ Stanimir Veljković Zele“ iz Bojnika, Bogdan Nikolić iz Donjeg Brijanja, učenik OŠ „Stojan Ljubić“ iz Kosančića i Dragica Đorđević, učenica TŠ „Boško Krstić“ iz Bojnika.

U Bojniku je danas bio i ministar prosvete Mladen Šarčević, ali on je samo posetio predsednika Nenadovića i potom obišao jednu od bojničkih škola

Gosti na Danu opštine Bojnik bili su između ostalih i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede načelnik Jablaničkog okruga Božidar Stojiljković, predsednici opština Medveđa i Trgovište i predstavnici opština Dimitrovgrad, Merošine, Gadzin Han, Doljevca i Lebana.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa, lokalnu samoupravu opštinu Bojnik,  koji je dodelio sredstva