“Božji ljudi” oduševili vranjsku publiku

Premijerom predstave “Božji ljudi” rađenoj po motivima proze Borisava Stankovića, u izvođenju glumačke ekipe vranjskog ansambla, u nedelju uveče počeli su 38. Borini pozorišni dani, a u prepunoj sali Doma vojske, prisutnima se obratio predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričković, rečima da se “motivi Borinih ostvarenja rađaju u Vranju, ali su daleko prevazišli pojedinačno i lokalno”.

“Kao verni slikar svog zavičaja, Stanković u svom vilajetu daje umetničku sliku starog Vranja. “Božji ljudi“ primer su kako iskustvena stvarnost, kroz piščevo pero postaje besmrtna dimenzija. Kao istinski stanovnici sveta Talije, glumci vranjskog ansambla kontinurano stvaraju pozorišnu magiju. Njihovo umeće i istinska posvećenost, višestruko je nagrađivana kako u zemlji, tako i u inostranstvu”, istakao je Tričković.

Pozorišni život u Vranju, dodaje, sa tradicijom dužom od jednog veka, neodvojivi je deo gradske kulturne baštine.

“Dostojni imena koje krasi naziv njihovog ansambla, baš kao veliki Bora, glumci i sami žive jednu istinsku priču. Dramu koja je njihova, a istovremeno naša, kolektivna. Lokalna samouprava ulaže velike napore da pozorište dobije svoj dom, svoju pozornicu, svoj hram”, rekao je Tričković.

Do 26. oktobra, vranjska publika moći će da pogleda pet predstava iz Zajednice profesionalnih pozorišta, a nakon svake odgledane predstave, posetioci će ocenjivanjem izglasati najbolji pozorišni komad.