Budući poslastičari iz Leskovca pripremanje tradicionalih kolača učili od grčkih majstora

Budući poslastičari Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca boravili su dve nedelje u grčkoj prestonici Atina, gde su imali prilike da uče kako se prave tradicionalni grčki kolači, a danas su svojim nastavnicima i roditeljima, prezentovali šta su sve naučili od uglednih majstora poslastičarstva iz ove zemlje.

Učenici i nastavnici  dobili su ovu priliku zahvaljujući projektu „Slatke i ukusne ideje“ koji se realizuje uz pomoć Fondacije Tempus i programa ERAZMUS +, koji je namenjen profilu poslastičar i ima za cilj da se njihove stručne kompetencije usavrše.

Nastavnica poslastičarstva Jasmina Nikolić kaže da je za nju bila velika čast što je bila deo ovog velikog projekata sa prvom grupom učenika, a najviše ih je oduševilo što se u Grčkoj jako poštuje tradicija.

“Drago mi je da su deca videla da pored modernih poslastica treba negovati i tradicionalne jer Grci kažu “Onome kome nije do tradicije, taj narod polako nestaje”, a ono što je meni najbitnije bilo je da decu dovedem zdrave, srećne i zadovljne. Vratili smo se takvi i sa novim stručnim znanjima i duhovno bogatiji”, istakla je nastavnica Jasmina.

Jedan od budućih poslastičara Veljko Milosavljević, učenik trećeg razreda smera poslastičar kazao nam je da je na njega najveći utisak ostavilo pravljenje poslastice kadaif.

“U ime svih učenika mogu da kažem da smo zaista uživali te dve nedelje, pogotovo što smo upoznali sve šefove Atine. Svaka njihova poslastica sadrži neki specifičan sastojak, a najveći utisak nam je ostavila poslastica kadaif, jednostavno nije ista priprema kada mi spremamo i kada oni pripremaju”, objašnjava ovaj mladi poslastičar.

Ipak, najlepši utisak na Veljka nisu ostavili samo kolači,  već utisak da se tamo ljudi ne dele po verskoj i nacionalnoj pripadnosti, već po tome da li su dobri ili loši.

Sledeća grupa učenika kreće 15. marta i za njih je predviđen isti program, a treća grupa imaće priliku da upozna grčku prestonicu već u toku naredne školske godine.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R
04.03.2020. 17:42

Bravo, konačno afirmativan tekst o srednjoškolcima i pozitivnom uticaju škole na obrazovanje i vaspitanje dece. Objavljivanjem ovakvih aktivnosti stvara se pozitivna slikaa o uticaju i značaju škole za budućnost i poništava predhodne tekstove koji afirmišu nasilje.

Jelena
04.03.2020. 19:28
Odgovor za  R

Bravo za SVE!! Svaka čast svima koji su učestvovali, sve pohvale.

pera
04.03.2020. 23:07

nevidim KICU PROFESORA a znam da je bio tamo nastavlja se kicenje tudjim perjem najbolji poslasticar u lekovcu ali mozda nije stranacki podoban…a velika profesorka drzi govor od poslasticarstva zna da umuti jaja ..hahahah uvek je tako