Centru za zaštitu mentalnog zdravlja UKC Niš donirana oprema u vrednosti od 7,1 milion dinara

Uz podršku Vlade Nemačke organizacija Help je UKC Niš, Centru za zaštitu mentalnog zdravlja, donirala opremu u vrednosti 7,1 milion dinara za unapređenje uslova, tretmana i zaštite mentalnog zdravlja.

Uručenju transkranijalnog magnetnog simulatora sa pratećom opremom i hirurškim kapama u vrednosti od 7,168,588.89 dinara prisustvovali su direktor Centra za zaštitu mentalnog zdravlja UKC Niš dr med. sci. Vladimir Đorđević, Maša Bubanj, viša menadžerka za ekonomski razvoj ispred Help – Hilfe zur Selbsthilfe, i projektna menadžerka globalnog programa “Migracije za razvoj” (PME), Marija Dragić, ispred Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Govoreći o donaciji, doktor Đorđević je istakao da je ona “kruna” dosadašnje saradnje zdravstvene ustanove sa organizacijom Help i nemačkom vladom, koje su do sada uložile oko 250 hiljada evra na nove dijagnostičke i terapijske alate.

“Veoma smo zahvalni Helpu i nemačkoj vladi što su prepoznali potrebe naših pacijenata, posebno onih najmlađih. I što su prepoznali potrebe psihijatrijske službe. Iz ugla službe, za nas ova donacija jako puno znači, možemo da idemo u korak sa svetom i da pratimo i koristimo najsavremenija dostignuća medicinske nauke”, naveo je doktor Đorđević.

Opremanje Centra za zaštitu mentalnog zdravlja UKC Niš uređajem za transkranijalnu magnetnu simulaciju koji se koristi za neinvazivne dijagnostičke i terapijske procedure i tretmane u neurologiji i zaštiti mentalnog zdravlja deo je projekta „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila“ faza III. Na uređaju će raditi stručno medicinsko osoblje u vidu tri lekara i dve medicinske sestre.

“Prioritet Help-a i GIZ je unapređenje položaja ugroženih grupa, pre svega dece sa poteškoćama u razvoju i konkretno u ovom projektu, povratnika u readmisiji”, rekla je Bubanj.

“Mi se nadamo da ćemo kroz ovaj projekat uspeti da na nivou cele Srbije značajno doprinesemo rešavanju ovako važnog problema”.

Osnovni cilj ove donacije i projektne aktivnosti organizacije Help je obezbeđivanje opreme za unapređenje dijagnostičkih i terapeutskih procedura u zaštiti mentalnog zdravlja stanovništva. Pored toga, pomoći će u izgradnji i jačanju inkluzivnih mera, za manjinske i marginalizovane grupe stanovništva, kroz sistem upućivanja na relevantne primarne, sekundarne i tercijarne ustanove zaštite mentalnog zdravlja, a naročito rani razvoj deteta.

Projekat „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila III“ se sprovodi pod okriljem globalnog programa „Migracije za razvoj“ (PME) Nemačke razvojne saradnje koji u Srbiji sprovodi GIZ.

“Nedovoljna uključenost u tržište rada, komplikovani socio-ekonomski uslovi i nedostatak socijalne integracije među povratnicima predstavljaju rizike za mentalno zdravlje. Dodatno, njihova neinformisanost i loš životni standard utiču na njihovo mentalno zdravlje, koje je jedan od najvažnijih činilaca njihove integracije. Nemačka razvojna saradnja, kroz programe “Migracije i razvoj” i “Migracije i dijaspora”, nastoji da poboljša uslove povratnika, različitim vidovima osnaživanja”, navela je Marija Dragić, projektna menadžerka u GIZ-u.

Ona je dodala da GIZ kroz svoje aktivnosti pomaže povratnicima i zainteresovanim građanima pri traženju posla ili pokretanju biznisa u Srbiji i pruža podršku za podizanje stručnih kvalifikacija kroz besplatne obuke, kao i psihosocijalnu podršku.

“Sve aktivnosti koje sprovodimo u Srbiji, radimo u saradnji sa našim političkim partnerima – Ministarstvom za rad, socijalna i boračka pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Komesarijatom za izbeglice i migracije, ali i sa brojnim organizacijama civilnog društva, lokalnim zajednicama, privatnim sektorom i drugima”, objasnila je Dragić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar