Da li ste znali kako je nastala Roštiljijada? Naša je bila predtakmičenje za jednu kaubojsku

Te 1989. godine, jedan leskovački majstor roštilja i par novinara i urednika beogradske Politike odlučili su zapravo da naprave predtakmičenje kuvara koji bi se izborili za plasman za učešće na velikom festivalu roštilja u gradu Nešvil u američkoj državi Teksas.

I tako je nastala Roštiljijada, nakon što je bivši roštilj majstor HUP-a “Balkan” Miroslav Stefanović pročitao u Ekspres politici članak da su Srbi pokrenuli veliko takmičenje roštiljdžija iz celog sveta negde na jugu Sjedinjenih američkih država.

Ja nisam mogao da sedim miran i da se pomirim da se festival roštilja pravi bilo gde na svetu, a mi imamo najbolje roštilj meso. Kontaktirao sam novinara koji je pisao taj članak, izložio svoju ideju, on me je povezao sa svojim urednicima i direktorom Politike i tako smo krenuli u nešto po čemu će moj rodni grad postati prepoznatljiv u celom svetu”, priča nam ovaj roštilj majstor koji danas poseduje lanac restorana u Sofiji, a njegov roštilj su okusili Stiven Segal, Entoni Hopkins i mnoge druge svetske face.

SVE JE BILO ZAMIŠLJENO DRUGAČIJE

Ceo koncept tadašnje Roštiljijade, priseća se Stojanović, bio je potpuni drugačiji od onoga u šta se ona razvila danas.

Glavno je bilo takmičenje majstora roštilja i ono se održavalo u motelu “Atina”. Sećam se da sam tada osvojio drugo mesto i bio sam smrtno uvređen. Čak nisam ni hteo da primim nagradu. Onaj prvi, koji je inače bio moj učenik, nije ni otišao za taj Teksas jer je Politika zbog nedostatka finansija odustala od namere da pošalje našeg predstavnika na taj festival, ali je Roštiljijada zaživela”, priseća se Stojanović koji je od 1990. do 1993. godine na Roštiljijadi osvajao prvo mesto na takmičenjima roštilj majstora.

Ako nekoga želite da krivite zašto se svetkovina Roštilja već 29 godina održava u strogom centru grada, on je prava osoba za to.

Moja je ideja bila da se tu na bulevaru, na širokoj ulici postave štandovi. I tadašnja gradska vlast je to podržala. Samo, ideja je bila da ti štandovi budu identični, da svi roštiljdžije budu uniformisani, da se na skarama vrte samo specijaliteti sa roštilja, a ne, kao danas, jagnjići na ražnju i svadbarski kupus. Da taj roštilj jede gospoda, a ne da se pretvori u pravi vašar”, ističe.

ROŠTILJDŽIJA BEZ KUVARSKE KAPE?

Kaže da mu je drago što se njegova ideja razvila u jednu od najposećenijih manifestacija u Srbiji i još uvek ima nekih novih ideja koje bi da predloži organizatorima Roštiljijade.

Ja nikada ne bih dozvolio da mi se roštiljdžija za skarom pojavi bez kuvarske kape. To je nedopustivo! Danas sam obišao štandove, i nisam video ni jednog jedinog prikladno obučenog, a o tome da svaki treći drži cigaru među prstima dok baca meson a skaru, o tome neću ni da govorim”, dodaje Stojanović.

Po njemu, Roštiljijadi manjka pravog leskovačkog turizma.

Imam mnogo prijatelja iz Bugarske koji dolaze na Roštiljijadu. Svi oni tada žele da kupe onu leskovačkui ajvarku ili gruvanu paprika. A to na Roštiljijadi ne mogu da nađu. E, recimo, što se oni štandovi sa drangulijama ne bi pretvorili zapravo u štandove sa autentičnim proizvodima našeg seljaka? Odlično za turizam, odlično i za poljoprivredne proizvođače”, predlaže ovaj legendarni roštilj majstor koga svi u Leskovcu znaju pod nadimkom Miro Bugarin.

A kaže i na šta mu se Bugari žale.

Nema internet! Nema Wi-Fi zone”, zaključuje Stojanović i konstatuje da se i na ovakvim tradicionalnim manifestacijama u tom pogledu mora pratiti korak sa vremenom.

Po njegovom mišljenju, ako ništa drugo, ove godine je napravljen pravi izbor sa muzičkim izvođačima koji zabavljaju goste na leskovačkoj Roštiljijadi.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

11 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Јужна пруга
29.08.2018. 17:05

Све тачно, али нико да спомене главну ствар, квалитет роштиљ меса. Могу само да замислим (и сетим се оног правог укуса ћевапа), какав је квалитет(тј.састав) меса био тада, почетком деведесетих(па и средином деведесетих), а какав је данас, и да ли се уопште ово данас што се прави, може назвати , њкв лесковачка пљескавица.

Frau Gabriela
29.08.2018. 17:09

Kad se sve oduzme i sabere izgleda da je najbolje da se Roštiljijada prebaci u Bugarsku 🙂 pošto se u svim izjavama političara, novinara i javnih ličnosti priča uglavnom svodi na to da se zadovolje potrebe bugarskih posetilaca…

Vasil
29.08.2018. 21:35
Odgovor za  Frau Gabriela

Pa u Bugarsku je jer i vi ste Bugari samo što ste se posrbili.

Svavlad Vanovic
27.08.2019. 10:16
Odgovor za  Vasil

Vaso, nauci sta znaci na arapskom rec Bugarin.
Znaci mešanac. A ja postujem bugarsku stranu, onu slovensku, za drugu Tatarsku ne jeb ni 2%.
Taj nacionalizam je retardan, zato grli Srbina, Slovena kao brata i batali to pregrupisavanje. Svoja neljudska ponasanja i misljenja zadrzi za sebe.

čaki
29.08.2018. 21:30

Ja sam slučajno na internetu našao te momke ( meni liče na bajkere) koji objašnjavaju šta je dobar roštilj , i kako se roštilja. Onda sam im poslao link da pogledaju šta je roštiljijada i kako se pravi najveća pljeskavica na svetu. Na moje iznenađenje oni su se zahvalili i napisali kako se oni isključivo bave promocijom roštilja i roštiljanja na Teksaški način, drugo ih ne interesuje. Evo ideje za TOL da se malo više na internetu pozabavi promocijom roštiljijade i samog grada.To ne košta , a i ne boli!

Родољуб
29.08.2018. 21:40

Прво рекосте Стефановић а после Стојановић! Познајем господина, врхунски мајстор роштиља и кувар. МИРОСЛАВ СТЕФАНОВИЋ.
И живо ме интересује кад ће наши медији да почну да пишу на „Ћирилици“ на нашем писму!

Miki
29.08.2018. 23:28

Kao svedok tog vremena mogu da kazem da je sva sreca da postoje sacuvani svi brojevi Rostiljijade u kojima nisam bas primetio ime i prezime vaseg sagovornika. Uostalom jos uvek ima aktera tj.ucesnika i svedoka. Misljenja sam da je vas sagovornik dosta pretarao, sem sto je uspeo da se snadje u Bugarskoj gde, kako sam cuo, uspesno posluje.

Дојчиновић
30.08.2018. 15:21

Каубојштина значи.Више смо на вај фај и вебу, него на пљескавици и хлебу, гос’н Стојановићу!!!ха,ха,ха

SisCo
30.08.2018. 19:27

Pre 40ak godina mene otac posalje kod Gurmana , stari lokal kod zeleznicke , a on mi napuni serpu sa cevapima i pljskavicama… dok ja dodjem kuci podje 15ak min. i dok majka postavi jos 15ak. pa kad otvorimo serpu a unutra cevapi jos lepsi nego sto su bili…!!! A sad na treci zalogaj pljeska se udrvila , ukus ko trina , a kad zagrizes kao karton !!! A lep je bio rostilj svuda … Gurman , Guster , Dubocica , Bibac….

neko
26.08.2019. 12:02

A gde je Dragi Bure, po njega su kocije dolazile na kucu da otvara rostiljijadu, u ovom tekstu ga nema nigde, ne znam samo kako je njegovo ime nestalo….

Miodrag J. Andrejević
26.08.2019. 13:16

Sve sto je napisano u gornjem članku je za veliku osudu jer je pun neistina i laži, koje je izrekao Mioslav Stefanović!