Dan Leskovca: Svečanosti dali pečat nagrađeni i gradonačelnik Cvetanović (VIDEO)

Svečana sednica Skupštine opštine Leskovac povodom Dana grada, godišnjice od oslobođenja od fašizma, protekla je u znaku nagrađenih, gradonačelnika Gorana Cvetanovića, koji je podrobno govorio o rezultatia u godini iza nas, ali u odlično urađenom filmu o gradu na Veternici, od njene praistorije do danas.

Aleksandar Đurović, predsednik Skupštine Leskovca

Pre sednice vokalna grupa Libero je otpevala srpsku himnu, sednicu je otvorio predsednik Skupštine opštine Aleksandar Đurović i potom dao reč gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću, koji je naglasio da se ovaj dan slavi i kao dan oslobođenja od svih osvajača.

Naš grad je rastao iz pepela. I ma koliko gledali napred, ma koliko gradili bulevare i fabrike, stvarali bolje uslove za život i rad, moramo se setiti burne prošlosti, oslobođenja i oslobodilaca. Osmog oktobra navršio se vek od oslobođenja Leskovca u Velikom ratu, u epopeji čije smo vekovno sećanje obeležavali tokom protekle četiri godine. U još većem i pogubnijem, Drugom svetskom ratu, slobodu nam je doneo današnji dan. Zato je ovo je naš Dan, naš praznik, naš oktobar, naše sećanje na prošle dane, na epopeje, slavne pretke, ali i povod da se podsetimo onoga što smo mi, u slobodi i spokoju, uradili između dva oktobra”, rekao je Cvetanović, čiji govor dole prenosimo u celosti.

LAUREATI

Mira Ninošević, direktorka muzeja, Darko Bajić, reditelj i Nebojša Dimitrijević, direktor bolnice Leskovac
Oktobarsku medalju primila je Muzička škola

Cvetanović je podelio nagrada, priznanja i pohvale, a ko je sve dobitnik možete pogledati OVDE.

Najboljim mladim učenicima i studentima podeljene su novčane nagrade u iznosima od po 100.000 dinara, kao i prethodnih godina, a najviše nagrade i priznanja, generalno, otišlo je u ruke Medicinske škole.

Odbornicima i gostima su se u prepunoj Sali obratili samo dobitnici oktobarskih medalja, a kako je tekao postupak dodela oktobraskih nagrada i priznanja i šta su govornici rekli pogledajte na videu dole

 

Govor gradonačelnika Cvetanovića prenosimo u celosti:

Dame i gospodo, uvaženi predsedniče Skupštine, odbornici, dragi gosti i prijatelji,

Leskovac je grad privlačan kako za domaće, tako i strane investitore. Upravo danas, kada slavimo praznik našeg grada nemački trgovinski lanac „LIDL“ otvorio je svoj market u našem gradu. Prošle, 2017. godine naši rumunski prijatelji iz kompanije „Terastil“ otvorili su svoj pogon. Samo godinu dana kasnije, „Terastil“ u Leskovcu širi svoju proizvodnju i danas je ova kompanija pokrenula novu proizvodnu liniju u vrednosti od 6 miliona evra.

Govoreći o investitorima svakako treba pomenuti kompaniju „Jura“ koja će novi, treći pogon u vrednosti od 45 miliona evra  otvoriti u narednih mesec dana i u njemu zaposliti 500 radnika. Ne smemo izostaviti ni britanski „Aptiv“ i investiciju vrednu 25 miliona evra. Do kraja tekuće godine ova kompanija će takođe zaposliti 500 naših sugrađana.

Jedan od bitnih preduslova za dobro poslovanje i privlačenje stranih investitora je uređena putna infrastruktura. Za godinu dana u Leskovcu je uređeno 15 hiljada metara saobraćajnica. Pomenuću vam neke od njih: Opštinski put Gornja Jajina – Bunuški Čifluk u vrednosti od 20,2 miliona dinara, dve ulice u Zloćudovu 4,7 miliona dinara, za uređenje ulice Nikola Đurić Pavka u Bobištu izdvojeno je 3,5 miliona dinara. Početkom ove godine započeta je rekonstrukcija ulica u centralnoj gradskoj zoni. Ovaj projekat obuhvatio je ulice: Maksim Gorki, Cara

Dušana, Radoja Domanovića, Ratka Pavlovića i ulicu Vojvode Mišića, Goce Delčeva i Partizansku. Ukupna vrednostovog projekta iznosi 33, 4 miliona dinara. Pored gradskih ulica, veliku pažnju poklanjamo i saobraćajnicama van grada. Pomenuću opštinski put 37, deonicu Velika Kopašnica-Slatina za čije smop uređenje izdvojili 4,3 miliona dinara, put Leskovac – Jašunjski manastiri rehabilitovan u dužini od skoro 8 kilometara. Za tu namenu izdvojeno je 56,5 miliona. Za održavanje opštinskog puta 47 Miroševce-Slavujevce u dužini od 2,3 kilometara izdvojeno je 42,3 miliona, dok je u sanaciju puta kroz Guberevac uloženo 4,3. Nakon više decenija stanovnici ulice Mirko Gorčić u

Bratmilovcu dobili su asfaltiranu ulicu za šta smo izdvojili 9 miliona dinara. Jedna od najfrekventnijih i najopterećenijih saobraćajnica u gradu, takođe je uređena nakon više decenija. Reč je o Svetoilijskoj ulici u čiju je sanaciju uloženo oko 33 miliona dinara. Pored sanacije kolovoza i trotoara, postavljanjeni su i semafori koji su u velikoj meri doprineli bezbednosti u ovom delu grada. NJihova vrednost iznosi 1,4 miliona dinara. Na Svetoilijsku ulicu nadovezali smo raskrsnicu kod Pošte i ulicu Južnomoravskih brigada u čije je uređenje investirano

Oni su nagrađeni sa po 100.000 dinara

ukupno 8,3 miliona. Pomenuću i Nišku ulicu, put pored poljoprivredne škole, kao i deonicu državnog puta Zalužnje-Leskovac. Za ovu sanaciju u ukupnoj dužini od preko 4 kilometara Javno preduzeće „Putevi Srbije“ izdvojilo je više od 60 miliona dinara. Ovo preduzeće ustupilo je Leskovcu 9 hiljada kubnih metara grebanog asfalta vrednosti 9 miliona dinara koji je ugrađen u 15 ulica.   Pored sanacije i rehabilitacije, lokalna samouprava gradi saobraćajnice. Završili smo igradnju ulice Vojin Petrović  u vrednosti 10,3 miliona na Hisaru i njenim stanovnicima omogućili prilaz kućama. Pored svega ovoga radili smo i na uređenju nekategorisanih puteva. Ove godine uređeno je njih 14 u dužini od 3800 metara i vrednosti 6,4 miliona dinara. Trenutno je u toku izgradnja saobraćajnice u Zelenoj zoni, dužine 500 metara, uz koju će biti izgrađen i parking prostor, deo atmosferske kanalizacije i postavljeno ulično osvetljenje. Pored kolovoza, radi povećanja sigurnosti pešaka, konstantno radimo na uređenju trotoarskih površina. Ove godine za tu namenu izdvojeno je 33,4 miliona dinara. Trotoari su pored svih centralnih ulica uređeni i u ulici Stojana LJubića, Deligradskoj i ulici Kralja Petra Prvog.

Pored saobraćajne infrastrukture od velike važnosti je i poboljšanje uslova života naših sugrađana. U tom cilju izgrađena je sekundarna vodovodne mreže u Vučju u vrednosti od  20 miliona dinara, i urađena rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Učitelja Josifa, Slobodana Penezića, Vladimira Nazora, Kapetana Bojana Denića, Vlade Jovanovića, Alekse Nenadovića. Ukupna dužina rekonstruisane mreže je oko kilometar i za te namene izdvojeno je 17,4 miliona.

Kao odgovorna lokalna samouprava konstantno sprovodimo operativni plan odbrane od poplava. Radovi su izvedeni na 17 lokacija. Neke od njih su: Milanovo, Gornje Trnjane, Radonjica, Donje Brijanje i njihova vrednost iznosi 4,6 miliona dinara. U cilju odbrane od poplava i zaštite poljoprivrednih useva preduzeće Srbija vode je izvršilo sanaciju korita reke Jablanice u vrednosti od 15 miliona.

Jedno od preduzeća koje doprinosi poboljšanju uslova života naših sugrađana je i preduzeće „Komunalac“ koje se stara o higijeni našeg grada. Kako bi ona bila održavana na maksimalnom nivou u nabavku novih mašina ovog preduzeća uloženo je više od 10 miliona. Nabavljeni su mini utovarivač,  kiper kamioni, pogrebno vozilo i mala čistilica. Uprava ovog preduzeća sada koristi nove prostorije novoizgrađene pijace koje im je ustupio Grad Leskovac. Nove prostorije koristi i Pijaca, koje su takođe date na korišćenje od strane Grada Leskovca.

Govoreći o uslovima života, veoma je bitno pomenuti i pružanje zdravstvenih usluga. Konstanto radimo na osavremenjivanju svih zdravstvenih ustanova. Služba za infektivne bolesti Opšte bolnice Leskovac doživela je preporod i sada je ova zgrada jedna od najsavremenijih u Srbiji. U rekonstrukciju je uloženo oko 42 miliona dinara. Što se tiče rekonstrukcije Ustanove za stara i odrasla lica za tu nemanu izdvojeno je 62,2 miliona. Kada govorimo o zdravstvu, važno je napomenuti i Finansiranje vantelesne oplodnje iz budžeta Grada, za koje smo ove godine izdvojili 5 miliona.

Svi stanovnici sa teritorije Leskovca su nam važni. Kada želite da sagradite kuću, uvek krećete od temelja. Temelj grada su mesne zajednice zato vredno i predano radimo na rekonstrukciji njihovih zgrada. U Maloj Kopašnici smo završili prvu fazu izgradnje, dok je u Donjem i Gornjem Trnjanu, Donjem i Gornjem Sinkovu, Turekovcu, Karađorđevcu i Belanovcu izvršena adaptacija zgrada, za ove namene izdvojeno je skoro 5 miliona dinara. Govoreći o mesnim zajednicama, moram pomenuti poljoprivredu, razvojnu šansu našeg kraja. Grad Leskovac ulaže značajna sredstva kako bi pomogao poljoprivredna gazdinstva našeg kraja. Do sada je subvencionisano 3320 poljoprivrednika i za te namene je izdvojeno 127 miliona. Za atarske puteve u dužini od 167 kilometara izdvojeno je oko 60 miliona, dok smo u elektifikaciju polja, u kojoj smo lideri u zemlji uložili 65,6 miliona dinara.

Obrazovanje i prosveta su segment koji se nalazi visoko na našoj lestvici priorita. Ove godine izvajanja za ovu oblast iznose 600 miliona dinara. Značajna sredstva ulažu se i u rekonstrukciju hramova znanja. Najstarija škola u gradu, škola „Josif Kostić“ prošla je rekonstrukciju vrednu 70 miliona. Očekuje nas i druga faza radova kojom će ova najstarija škola postati jedna od najmodernijih u zemlji. Treba pomenuti i sanaciju krova na zgradi leskovačke gimnazije u vrednosti od 1,6 miliona dinara, krova na školi u Miroševcu vrednosti milion dinara, kao i radove na energetskoj sanaciji Osnovne škole „Svetozar Marković“ u vrednosti od 6,1 miliona. Sve ovo činimo sa ciljem kako bismo našim učenicima omogućili toplije učionice  i bolje uslove za školovanje. Znanje koje deca stiču u školskim klupama je osnova za njihovu budućnost i dalji život. Za njihovo zdravlje, kako tela, tako i duha, važno je baviti se fizičkom aktivnošću. U izgradnju fiskulturne sale Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ , koja je izvedena u dve faze, uloženo je skoro 35 miliona dinara i za manje od mesec dana učenici ove škole će u njoj izvoditi časove fizičkog vaspitanja, umesto u adaptiranim učionicama kao što je bilo do sada.

Svi dobitnici Mecinske škole oktobraskih priznanja, pohvala i nagrada

Pored ulaganja u prosvetu, Grad Leskovac brine o mladima i podstiče ih da rade, trude se i budu najbolji. Sa tim ciljem svake godine na Dan Svetog Save i Današnji dan nagrađujemo naše mlade talente, koji su ponos svojih roditelja, porodica i svog grada. Do sada smo sa oko 60 miliona nagradili skoro 2000 njih. Danas je njih 230 nagrađeno i za tu namenu izdvojili smo 6,5 miliona. Pored nagrada, za vukovce srednjih škola već četiri godine organizujemo eksukrziju Srbijom sa koje se oni uvek vrate puni prelepih utisaka.

Kada govorimo o mladima ne smemo izostaviti sport. Leskovac se može pohvaliti brojnim uspešnim sportistima, koji nas svake godine obraduju velikim brojem medalja. Za njihov rad i treniranje od velikog značaja je infrastruktura. Govoreći o tome ja ću pomenuti teren sa veštačkom travom koji sam u utorak, 9. oktobra otvorio sa predsednikm Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom. Zajedničkim snagama Ministarstvo omladine i sporta, Fudbalski savez i Grad Leskovac su sa 30 miliona izgradili ovaj teren na kojem će trenirati naši fudbaleri i futsaleri. Značajna investicija koja je trenutno u fazi realizacije je završetak izgradnje hale „Dom partizana“ za koje Ministarstvo sporta i Leskovac izdavaju 60, odnosno 10 miliona dinara. Zgrada koju naši sportisti najviše koriste je Sportsko rekreativni centar „Dubočica“ na kojem je saniran krov male sale. Pored infrastrukture, sportske klubove i organizacije pomažemo putem programskog finansiranja za koje smo ove godine izdvojili 55 miliona.

Dragi prijatelji, Leskovac sa svojim stanovnicima krupnim koracima ide napred, širi svoje grane, uvodi inovacije. Doveli smo do kraja projekat E-parlament kojim će leskovačka Skupština biti prva u Srbiji čije će sednice biti potpuno digitalizovana. Projekat su zajednički finasirali UNDP, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i Grad Leskovac u ukupnoj vrednosti od 182 hiljade evra. Učešće grada iznosi 34 hiljade evra. Sala Skupštine Leskovca našeg Grada bila je domaćin Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu javnih sredstava koji je sredinom septembra u Leskovcu održao sednicu. Tom prilikom vrhovni državni revizor Duško Pejović okarakteriosao je Leskovac kao lokalnu samoupravu koja drugima može služiti za primer u otklanjanju nedostataka uočenih pri kontroli ove instutucije.

Govoreći o prosperitetu grada, moramo pomenuti i ugovore koji su potpisani sa ciljem da doprinesemo boljim uslovima, uređenju i ekologiji Leskovca. Poslednji takav je Sporazum o pomoći Kraljevine Holandije u okviru programa ORIO koji podrazumeva izgradnju kolektora otpadnih voda i preko 80 kilometara kanalizacione mreže za leskovac i 17 okolnih mesta.. Sa Metroparkingom potpisan je treći aneks ugovora koji predviđa da se 50% prodatih karata sliva u gradsku kasu, umesto dosadašnjih 30, odnosno početnik 10%. Sa PVV-om smo potpisali četvrti ankes ugovora kojim je povećana naknada po toni doveženog otpada. Treba pomenuti i uvođenje izvođača radova u posao na izgradnji kolektora

Potpisivanje navedenih ugovora doprineće poboljšanju uslova života svih naših sugrađana. Svakako, najveća pažnja usmerena je ka najmlađima. Proteklo leto proveo sam družeći se sa njima u parku, na Hisaru, Konjičkom i aero klubu i obilazeći čuveni Caričin grad. Moram priznati da mi je bilo veliko zadovoljstvo da leto provedem na taj način jer naša deca su naše najveće bogatstvo.

Dragi prijatelji, naš grad je grad dobre dece, dobrih i gostoprimljivih ljudi. Naši ljudi neguju tradiciju poput „Roštiljijade“ koja je ove godine održana 29. put, ali je i stvaraju. Leskovački internacionalni festival filmske režije ove godine se održao 11. put i time Leskovac načinio centrom kulture naše zemlje. Zahvaljujući kulturi i istoriji koju čuvamo, Leskovac je izložbama Narodnog muzeja stigao do Beograda, ali i do Pariza i Kulturno informativnog centra Srbije, gde smo imali priliku da slušamo o velikom prijateljstvu Moravaca i Francuza.

Poput naših predaka i mi danas negujemo dobre odnose sa našim prijateljima iz inostranstva. Ove godine imali smo veliku čast da listi bratskih gradova dodamo Bijeljinu i bugarski grad Elin Pelin.

Dragi prijatelji, srećan samo što sam danas ovde sa vama. Još više me srećnim čini činjenica da svakog 11. oktobra na ovu pozornicu pred vas stanem sa ponosom i uzdignute glave, jer svaki put stojim u drugačijem, boljem i lepšem Leskovcu. U Leskovcu koji krupnim korakom hita u budućnost, koji se razvija i raste.

Dragi prijatelji, čestitam svima današnji praznik. Ovo je praznik svih nas.

 

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

22 komentara

 • Divan clanak! Divan povod! Divan dan i uspesni ljudi! Budimo ponosni, imamo se cime diciti!

 • Koga bre nagradjujete?Gradonacelnika Leskovca?
  Pa vidi li on da se ljudi biju za jeftinu hranu?Za banane i pilice?!
  Koliko kosta ova svecanost?
  Za taj novac treba da kupite tonu piletine i izdelite gladnim ljudima.
  Do prosjackog stapa ste odveli ovaj narod.Ja ne znam da li imate bar malo dostojanstva, da imate vec sutrdana bi dali ostavke.
  Smenili smo Milosevica, pa zute, i vas ce oteramo.Ali morace neko da odgovara za ovu bedu koju ste ostavili.
  Ceo dan, cela drzava, ceo svet tera cirkus.Neki placu, neki se smeju a ovaj dobija nagradu zato sto su mu sugradjani gladni.
  Onog dana dao 400 000 dinara za izlozbu goveda, umesto da kupi piletinu i izdeli ljudima.

  • Tvoja glupost nema kraja! Nisi vredan komentara. Dajem ti beskonacan broj minusa.

  • Aj budi malo objektivan, za promenu. Sve nagrade su zasluzene i otisle su u prave ruke!

   • Anjuška, bio sam u salu. Video sam te i pomislio sam da će i Eva možda da bude tu negde pored tebe. Al sve sami neki muškarci. Tako da mi je ta prilika propala. Ajde, molim te sestru slatku, pokušaj da je urazumiš i posavetuj je da boljeg domaćina od mene neće da nađe. Majka se neće mnogo ostrvuje na nju. Ću joj zabranim. Pored mene ima da uživa. Samo da rađa mali ljudi a ostalo je moje. Za prošlost je neću pitujem, ne zanima me. Zanima me samo naš zajednički život i budućnost koja je pred nama. Zlatna.

  • Zaista je nekorektno ne nagraditi one dve aktivistkinje koje su cekale ispred Lidla od 4 sata izjutra.

 • Naš gradonačelnik je sasvim pravično podelio nagrade a oni koji ih nisu zaslužili a želeli bi ih nemaju pravo da se ljute. Čestitam svim dobitnicima!

 • Придружујем се честиткама.Тако ћу и ја једног дана!?

 • Bitno je da se na dan oslobođenja grada zavijorila Nemačka zastava, kako reče cenjeni gradonačelnik

 • Direktor NSZ u zadnju klupu a tolki ljudi zaposli?!

  • Evice dušo moja, ne jaljaš mi se. Baš mi je drago da pišeš. Već neko vreme brinem. Majka oseća tu moju zabrinutost. Apetit sam načisto izgubio. Juče je bila do Lidl, banane da mi kupi. Drugo ništa ne jedem. Aj molim te dodji, veridbu da napravimo. Majka će pile da ispeče, sveže. Nije iz zamrzivač.

  • Ne diraj ga. Pod kaznu je.

   • Će ga otkazne u januaru. Tačnije, posle Srpske Nove godine. Još tačnije, na Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja i na Prepodobnog Erazma. Najtačnije na Prebodnu Mati Parskevu. Naj naj naj tačnije na Sve Mu U.e.

 • Samo Zakon o poreklu imovine Srbina Spasava.

 • Umesto da budemo srecni sto su silna deca i mladi ljudi nagradjeni, mi kao i uvek nalazimo razlog za pljuvanje. To sto su se nevaspitani ljudi svadjali oko piletine ne sme da stavi u drugi plan mlade uspesne ljude koji su nasa buducnost!

  • Ja bi tebe i tebi slične stavio u prvi plan. Da vidim ko se to krije iz internetskog nick-a. Da vidimo gde radiš, kojoj partiji pripadaš…koji su tvoji motivi za pisanje komentara. Što bi se reklo, informativni razgovor. Misl’m nemo’ se ljutiš.

  • Će ga otkazne u januaru. Tačnije, posle Srpske Nove godine. Još tačnije, na Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja i na Prepodobnog Erazma. Najtačnije na Prebodnu Mati Parskevu. Naj naj naj tačnije na Sve Mu U.e.

  • Kolega delom ste u pravu.Samo da vas pitam kao žena koja bih mogla da Vam bude majka da li je u redu da gradonačelnik i gospodin Đurović dobijaju nagrade.Valjda smo ih vi i ja koji radimo za stranku dan i noć više zalužili. Nemojte tako ne grešite dušu.

   • Velika nepravda je učinjena prema direktoru NSZ. Realno, veliki posao radi za stranku. Meni je lično pomogao. A oni mu ovako vraćaju. Njihova sramota.

vaš komentar