U Beloj Palanci se okupilo 300 domaćica i na hiljade turista

Dani banice – Od običnih „Gologuza“ do pita sa kokosom i narandžom

Belopalančanke Tatjana Djordjević i Biljana Vidanović su se predstavile sukanom banicom sa sirom i koprivom, sa višnjama, ali i banicom ‘’gologuzom’’ koja se pravi samo od sira

Svoje umeće u pripremi banice, po kojoj je ova varoš poznata i van granica zemlje, predstavilo je 300 učesnica, najviše do sada, iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske.

Belu Palanku je tokom  ove 12. po redu gastro-turističe manifestacije posetilo oko 25.000 turista, od kojih je preko 5.000 bilo Bugara

Vredne domaćice spremale su slane, slatke, integralne i kreativne banice.

Nema neke posebne tajne u pripremi banice. Potrebno je brašno,voda i so. To je osnova a nadev je po želji . Umeće je kako ćete je napraviti. Pravim banicu od malih nogu“, kaže Belopalančanka Svetlana Krstić.

Članice Udruženja žena ‘’Temštanke’’ iz Temske kraj Pirota godinama učestvuju i dobijaju nagrade.

Imamo 17 vrsta banica slanih i slatkih“, kaže predsednica Udruženja Dušica Djordjević.

Adut članica Udruženja ‘’Kruna’’ iz Niške Banje su kreativne pite.

Takva je pita sa narandžama,belim kupusom,kokosom i vanilom posuta čokoladom.Ona ima egzotičan ukus“, kaže predsednica Danijela Petković.

Osim nadmetanja  u pripremi najbolje banice, deca su pravila svoju banicu, organizovana je i radionica ‘’crtanje na brašnu’’ , sajam starih zanata. U subotu je u centru grada bio koncert Zorice Brunclik  a u nedelju Dejana Petrovića i Big benda-kaže direktor TO Bele Palanke Milosav Popović

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković kaže da je turizam pokretačka snaga ravoja opštine.

Kad se pomene Bela Palanka odmah je asocijacija Dani banice i obrnuto. Radimo  zaštiti geografskog porekla banice i naše paprika vrtke. Gradjani naše opštine od proizvodnje banice i gajenjem paprika mogu da žive a mi ćemo im u tome pomoći i povezati ih sa kupcima i sa ministarstvom“, kaže Miljković. Manifestaciju je organizovala TO Bele Palanke uz podršku Ministarstva trgovine,turizma i telekomunikacija i pod pokroviteljstvom lokalne samouoprave.

Manifestacija se završava večeras dodelom nagrada za najbolje banice u sve četiri kategorije i za aranžiran sto.

Zoran Panić

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FORum LIvii
15.08.2017. 12:40

Dobro bi bilo da se bar neki od ovih specijaliteta mogu nacu u restoranima .
Treba ih uvesti na menije restorana na auto pumpama na Auto putu kroz Srbiju.

Pitadžija
15.08.2017. 14:07
Odgovor za  FORum LIvii

Odlična ideja. Grci u svakom restoranu na autoputu imaju pite sa fetom, zeljem itd pravljene na njihov način. 2,5 pa čak i 3 evra prodaju komad.