Dragoljub Zlatković dobitnik Vukove nagrade

PIROT – Dragoljub Zlatković (78) iz Pirota, agornom po struci, autor “Rečnika pirotskog govora“, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za nauku Vukove zadužbine.

Odbor za dodelu Vukove nagrade jednoglasno je odlučio da se ona dodeli Zlatkoviću za dvotomno delo “Rečnik pirotskog govora“, koje je izdao “Službeni Glasnik“ prošle godine.

U obrazloženju Odbora navodi se, pored ostalog, da ovo delo predstavlja jedan od najobimnijih dijalekatskih rečnika srpskog jezika i da se može smatrati paralelnim čuvenom Vukovom rječniku.

„Nagrada u svakom slučaju prija i došla je kao rezultat mog dugogodišnjeg rada i to što su odgovarajuće institucije priznale da to što radim, nadam se, i vredi. Sve ove decenije radio sam da bi sve ovo bogato blago sačuvao od zaborava.Pirotski govor je vrlo arhaičan- kaže Zlatković.

‘U dva toma Zlatković je sakupio i sačuvao od zaborava više od 33.000 reci lokalnog dijalekta.

Zlatković je do sada objavio 17 knjiga iz oblasti dijalektologije i tradicionalne kulture ovog kraja. Sačuvao je od zaborava mnogo narodnih umotvorima, starih pesama, zaboravljenih izreka i pravu riznicu narodnog blaga ovog kraja. Zlatković bio voleo da, pored dopune Rečnika sa još oko 6.000 reči, uradi i Monografiju pirotskog govora.

kraj paz