Fabrici: Srbija efikasna u suzbijanju iregulatnih migracija

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i načelnik Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Milenko Božović posetili su danas Regionalni centar granične policije prema Bugarskoj gde je prezentovana oprema koju je Evropska unija donirala graničnoj policiji.

Ambasador Fabrici naglasio je da su suzbijanje i borba protiv iregularnih migracija prioritet u Evropskoj uniji.

Ovaj projekat je deo napora Evropske unije da pomogne Srbiji da bude efikasnija u suzbijanju iregularnih migracija. Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima“, istakao je Fabrici.

Božović i Fabrici, koji su održali sastanak u Regionalnom centru, razgovarali su o mogućnostima produžetka ovog projekta koji finansira Evropska unija vrednosti tri miliona evra.

Fabrici je rekao da je dva miliona evra namenjeno podizanju kapaciteta granične policije kroz saradnju sa policajcima koji su upućeni iz zemalja Evropske unije, dok je milion evra namenjeno nabavci najsavremenije opreme koja će graničnoj policiji omogućiti bolji i kvalitetniji rad.

Reč je o pancirima i šlemovima, dvogledima, ručnim termovizijskim kamerama, reflektorima, uređajima za protivdiverzione preglede, čitačima putnih isprava…

Kroz ovaj projekat smo nabavili novu opremu čime smo značajno poboljšali kapacitete granične kontrole, nadzora državne granice i stvorili bolje uslove za rad policijskih službenika granične policije“, izjavio je Božović.

Božović je rekao da je u prethodnom periodu na zaštiti državne granice prema Bugarskoj zajedno sa graničnom policijom iz Srbije učestvovalo i 50 policijskih službenika granične policije zemalja Evropske unije.


Tokom posete Prihvatnom centru za migrante i izbeglice u Pirotu, Fabrici je podsetio da je Evropska unija sa skoro 100 miliona evra od početka povećanog priliva migranata 2015. godine najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i u Pirotu je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, zaštita, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije.

EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja

Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice„, istakao je Fabrici i dodao da  EU nastavlja da podržava lokalne samouprave da unaprede kapacitete za pružanje komunalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga kako lokalnoj, tako i populaciji migranata i izbeglica.

Fabrici je posetu započeo juče sastankom sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem tokom kojeg su razgovarali o podršci Evropske unije, a posebno o aktuelnoj situaciji u oblasti migracija i podršci za smeštaj migranata i izbeglica i upravljanje granicom.