Filmski susreti u Nišu krajem avgusta, od 12 filmova, tri premijere

Festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti Niš ove godine biće održani od 25. do 31. avgusta, a za nagrade madmetaće se glumci iz 12 filmova u zvaničnoj konkurenciji, od kojih će tri srpska filma biti premijerno prikazana.

Kako su najavili organizatori iz Niškog kulturnog centra, publika će premijerno moći da vidi „Granice-kiše“ Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, „Južni vetar“ Miloša Avramovića i „Zlogonje“ Raška Miljkovića.

Glavne nagrade na ovom najvećem glumačkom festivalu pod otvorenim nebom su: NAISA — Gran pri festivala, za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu, CARICA TEODORA — nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu i CAR KONSTANTIN — nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu

Tokom šest dana trajanja festivala u glavnom programu biće još prikazani I filmovi:  „Izgrednici“ Dejana Zečević, „Ederlezi rajzing“ Lazara Bodrože, „Prokleti pas“ Dragana Pešikana, „O bubicama i herojima“ Petra Pašića, „Patuljci sa naslovnih strana“ Milorada Milinkovića i dva hrvatska filma „Agape“ i „Komiksans“.

Završne večeri, nakon dodele priznanja, biće prikazana pilot-serija „Koreni“ po romanu Dobrice Ćosića i dokumentarni filmovi „Život je muzika“ posvećen glumcu Desimiru Stanojeviću kao i „Neprilagodjeni filmski grof“ o reditelju Milu Djukanoviću.

Niški kulturni centar najavio je i zanimljiv prateći program posvećen našim glumačkim velikanima.

U planu je izložba slika „Smoki u Nišu“ o Ljubiši Samardžiću, promocija monografije o Bati Živojinoviću i okrugli sto posevećen Nebojši Glogovcu.