POLAGANJE RAČUNA

Godišnjica od izbora vlasti, Cvetanović zadovoljan rezultatima

„Ne kažem da nije moglo biti bolje. Mogli smo da budemo i vredniji i brži, ali mi smo spremni da radimo još više, jer je u radu ključ svakog uspeha. Naš cilj biće da otvorimo nova radna mesta, dovedemo investicije, da omogućimo posao za sve koji žele da rade".

I u narednih godinu dana cilj će ostati isti, a moj cilj je da se borim da Leskovac postane bolji grad, a svi njegovi građani zadovoljniji, izjavio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, sumirajući rezultate jednogodišnjeg rada široke koalicije sa SNS-om na čelu, formirane na današnji dan posle lokalnih izbora.

U izveštaju sa preko 20.000 karaktera, Cvetanović je nabrojao sve ono što se radilo na putnoj i komunalnoj infrastrukturi, u obrazovanju, sportu, zdravstvu…, ali je posebno podvukao da je pre godinu dana vladajuća koalicija brojala 55 od ukupno 75 odbornika, dok danas ona broji 65 odbornika.

I dalje smo otvoreni za saradnju sa drugim strankama i odbornicima“, kazao je i dodao da je za ostavrenje zacrtanih ciljeva potreban tim koji će biti spreman da uloži ogroman napor.

I naravno potrebni su mi naši sugrađani, da zajedno, oslobođeni ideloških, partijskih i bilo kojih drugih razlika damo sve od sebe da Leskovac postane bolje mesto. Samo udruženi i zajedno možemo da idemo napred“.

Njegovo mišljenje je da je postavljen dobar temelj na kome se i ubuduće planira gradnja boljeg Leskovca.

Ne kažem da nije moglo biti bolje. Mogli smo da budemo i vredniji i brži, ali mi smo spremni da radimo još više, jer je u radu ključ svakog uspeha. Naš cilj biće da otvorimo nova radna mesta, dovedemo investicije, da omogućimo posao za sve koji žele da rade“.

I dalje ću insistirati na odgovornosti, a sigurnost funkcije zavisiće isključivo od rezultata i uspeha. Politikanstvo i  pokušaji podređivanja opšteg interesa partijskim i pojedinačnim, nemaju šanse, i tu neću praviti nikakve kompromise“, kazao je

Jedan od ciljeva je i dalje stimulisanje i podsticaj preduzetništva, pre svega kod mladih, dodao je.

Zahvaljujući pojedinim potezima koje smo preduzeli u prethodnom periodu doprineli smo da se popravljaju stvari u najvažnijoj oblasti za grad, a to je oporavak nekada moćne privrede i zapošljavanje ljudi“, kazao je gradonačelnik Leskovca, koji je potom nabrajao poteze vlasti.

Ponovio je izgradnju magacina Jure od 3.200 kvadrata u vrednosti od 4 miliona evra, u kojoj sada radi 2.300 Leskovčana zatim, a do kraja ove godine još 150, zatim, ulaganja u renoviranje društvenog preduzeća Sintetika, čiji će korisnik biti turska kompanija Džinsi Srbija, „koja će preseliti deo svoje proizvodnje i zaposliti još 300 Leskovčana“, a putem Lokalnog akcionog plana otvoreno je 189 malih firmi od kojih i danas radi 150.

Cvetanović je tokom izlaganja bio vidno raspoložen, ali je imao brojne primedbe i pohvale.

Tako je, na primer, rekao da su žene bolji i odgovorniji rukovodioci od muškaraca, posebno više puta hvaleći direktroku Vodovoda Kosaru Ilić, ali joj je usput, 2 puta kazao da mora da prestane da se vozika džipom i da taj džip preda lokalnoj samoupravi.

Pošto u sali nije bilo Sloboda Miloševića, šefa Odseka opšte uprave, dok je govorio o ulaganjima u mesnim zajednicama, gradonačelnik je kazao da mu prenesu da ozbiljno razmilšlja o tome da li će Milošević biti zadržan na tom mestu.

Direktoru Milenku Milenkoviću, koji je odmah ušao u salu kada je čuo da ga Cvetanović proziva, naredio je da zakrpi udarne rupe, posebno u Radničkom naselju, kako ga ne bi, Cvetanovića, kleo pop Slaviša. „Milenko se izgubi na nekoliko dana i pusti bradu, pa se posle pravda da je mnogo zauzet“

Potencirao dobru saradnju sa novinarima, a direktoru Pozorišta rekao da mora da odgovara na novinarska pitanja, kakva god da su. Pohvalio se s tim u vezi da mu je predstavnik RTS-a iz Beograda rekao da se Leskovac stalno predstvalja u dobrom svetlu i apelovao na ostale novinare da promovišu svoj grad.

Predsedniku Skupštine grada Aleksandru Đuroviću predvideo je dugačak boravak na toj funkciji jer „očigledno dobro radi“, pomenuvši to u kontekstu renoviranja dela SRC

Svesni smo da ovo nije dovoljno jer je problem nezaposlenosti jedan od izraženijih u našem gradu. Zato ćemo nastaviti da i nadalje radimo na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i privlačenju novih investitora.

Oni koji nas danas kritikuju, izgleda, da misle da naši sugrađani imaju “kratko pamćenje“ i da su zaboravljene njihove privatizacije u Leskovcu kada je 20.000 ljudi ostalo bez posla, na primanja koja možda i jesu bila veća u javnom sektoru, ali je visina inflacije bila na nivou od 50-100% godišnje, tako da su ta primanja realno bila mnogo manja“, konstatovao je.

Deficit budžeta grada Leskovca za 2016. godinu iznosio 4,18%, a planirani deficit za 2017. godinu iznosi 3,69%. Budžet za 2017. godinu planiran je na nivou 4,3 milijarde dinara i veći je u odnosu na budžet za 2016. godinu za 430 miliona dinara  ili 11%.

Imamo drugi po redu  najveći transfer od 897 miliona dinara, koji čini 20% u ukupnom budžetu i njegov obim i izvesnost, omogućavaju nesmetano funkcionisanje Grada“, pohvalio se.

Prihodi od poreza na zarade i imovinu su u stalnom rastu, pa je u subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača od 2013. uloženo 127.000.000 dinara. Subvencije dobilo 3320 gazdinstava.

Pomenuo je i brojna priznanja gradu, apostrofirajući da je Leskovac na Petom Dunavskom biznis forumu jedini dobio priznanje van Vojvodine, te da je nedavno izabran za predsednika Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Ovo jesu i velika lična priznanja ali i potvrda uspešnosti rada leskovačke lokalne samouprave koja u mnogim oblastima može da posluži za primer drugim gradovima i opštinama“.

Grad Leskovac je krajem 2016. ostvario još jedan veliki uspeh kada je obnovio regionalni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju sa do sada najvećim procentom ispunjenosti kriterijuma od 91,4%. Leskovac je primer dobre prakse u više oblasti: Prvi smo grad u Srbiji koji je svoj Plan odbrane usaglasio sa Planom odbrane Republike Srbije, a drugi smo posle Čačka, po uspešnosti popisa nelegalno izgrađenih objekata. 

Nedavno smo dobili pohvalu Zaštitnika građana za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na teritoriji grada“.

Leskovac je i primer dobre prakse kada je u pitanju socijalna zaštita, kazao je, zbog čega smo drugi grad u Srbiji po visini namenskih sredstava koje je Ministarstvo za rad opredelilo lokalnim samoupravama za unapređenje i razvoj usluga socijalne zaštite“.

Govorio je i o ulaganjima u zdravstvenu zaštitu, u Utsanovu za stare, Domu zdravlja i Opštu bolnicu.

Zavod za Javno zdravlje u Leskovcu dobio je dve nagrade od strane svetskih poslovnih publikacija, za izuzetna dostignuća u promociji zdravlja u Srbiji za 2016. godinu – Nagradu za poslovna dostignuća i Evropsku korporativnu nagradu“.

Bio je zadovoljan i uspesima u oblasti kulture, pomenuvši Narodni muzej koji je

proglašen za najbolji u Srbiji u 2015. godini i Predškolsku ustanovu „Vukica Mitrović“ kao i Direkciju za urbanizam i izgrdanju jer joj je žiri 25. međunarodnog Salona urbanizma dodelio je treću nagradu u kategoriji Urbanistički projekti i realizacija za projekat „Izgradnja kombinovane pijace“.

Ova nagrada utoliko je značajnija, jer je dodeljena u kategoriji projekti i realizacija, što potvrđuje da naše ideje ne ostaju samo na papiru, već ih pretvaramo u realnost“.

Na samom kraju taksativno je nabrojao ono što se radilo baš u 2016. godini u oblasti infarastrukture i zapošljavanja.

Između ostalog, naveo otvaranje holandske firme „VNB Kniting“ u Grdelici i dodao da postoji mogućnost dolaska još jednog investitora u toj varoši i šansa za 50 novih radnih mesta, zatim, izgradnja modernog pijačnog kompleksa, sa 15 lokala, izgrađeno je ili rekonstruisano 11 saobraćajnica u dužini od oko 7000 metara, za šta je izdvojeno oko 128.700.000 dinara, a van grada

6 saobraćajnica u dužini od oko 2 650 metara, u ukupnoj vrednosti od oko 22.700.000 dinara.

Trotoari su izgrađeni ili sanirani na ukupnoj površiniod oko 8.225 m², za šta je izdvojeno oko 29.000.000 dinara. Reč je o trotoarima u Vlajkovoj ulici, u ulici Južnomoravskih brigada, Svetoilijskoj, Radničkoj i u ulici Strahinjića bana. Izgradili smo parking u ulici „7. jula“ i azil za pse, čiji početak rada nas očekuje u ovoj godini“.

Vodovodna mreža izgrađena je u dužini od oko 13 000 metara, a kanalizaciona od oko  2 600 metara.

Veoma važno je da smo završili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kapitalna investicija grada, ukupne vrednosti 10,4 miliona evra. Nedavno smo  potpisali Ugovor za projektovanje i izgradnju postrojenja za tretman mulja sa renomiranom i svetski priznatom kompanijom „SADE“, a u

proteklom periodu «Vodovod» je rekonstruisao vodovodnu mrežu u 14 gradskih ulica“.

Ukupna dužina ulica u kojima su zamenjene stare vodovodne cevi je 7 kilometara sa dodatnih 6 kilometara priključenja.

U ovom periodu krenula je izgradnja severnog cevovoda od Leskovca do Živkova dužine 8 kilometara u vrednosti od 110 miliona dinara. Toplana je rekonstruisala 42 toplotne podstanice i potpunom ih automatizovala. U kotlarnici „Dubočica“ izvršena je montaža postrojenja koje se sastoji od tri zasebna filtera kapaciteta 3×15 000 kubnih metara na sat“.

Govorio je o rekontrukcijama mesnih zajednica, fiskulturnih sala, domova kulture, igrališta, sportskih terena, o realizaciji energetskih projekata u školama, uređenju kanjona Vučjanke, manastiru u Jašunji, nagrađivanju njabloljih učenika, eksurzijama za najbolje srednjoškolce, subvencijama za poljoprivrednike, čišćenju korita reka i kanala, izdavajanjima za sport, socijalnu zaštitu, kulturu, medije…kupovini mehanizacije ua JKP Komunalac, igradnji fabrike za otpadne vode, ulaganje u JP Vodovod…..

Ukupno 64 mladih dobilo je ugovore o obavljanju stručne prakse u gradskoj upravi, javnim preduzećima i školama, obezbedili smo podršku Vlade Srbije za izgradnju glavnog gradskog kolektora, koji treba da se poveže sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda…“.

Na samom kraju današnjeg izlaganja želim da kažem da su pred nama još viši ciljevi i ozbiljniji zadaci, i da ćemo dati sve od sebe da postignemo što bolje rezultate.

Hoću da se zahvalim svim našim građanima  na podršci i pomoći. Verujem da će tako biti i u narednom periodu“, zaključio je gradonačelnik Cvetanović svoj izveštaj o jednogodišnjem radu lokalne vlasti.

Milica Ivanović

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

13 komentara

 • Smatram da Slobodan Milosevic treba biti sklonjen sa mesta sada sefa Opstih poslova, rezultati rada su mu losi i nije vise za tu poziciju, iz dobro obavestenih izvora definitivno ce biti pomeren sa tog mesta jer u poslednje vreme ne izvrsava naloge predpostavljenih.

  • „Treba biti smenjen jer ne izvršava naloge predpostavljenih“.Pa onda treba da se nagradi jer su mu predpostavljeni nepismeni i evo gde su doveli grad.Svi znamo kako živimo.

  • Opsta uprava je bila izvor finansiranje Nove Srbije i Bolje Srbije, Cobi dodje i tebi kraj

 • Ovo je neverovatno.Patološka upornost požutelog radikala veličanstvenog meska od veternice već prelazi sve granice.Pa sve ovo ste možda desetak puta rekli i šta je rezultat?Masovno iseljavanje mladih iz Lekovca,a o ostalom i da ne govorimo.Asflat i gradjevinke se ne jedu,potrebne su ali ne i neophodne.Gde su fabrike veliki šerifu?
  Vaše veličanstvo znate li da je milijarda u pitanju nezakonito potrošenih para i da će neko debelo odgovarati ?Pa Vi zaista niste u libeli ,žao mi je ali vi vredjate intelekt mnogih.

 • Биће посла, само је питање колико ће тај посао бити плаћен, то занима грађане.А кад се дође до 75 одборника, настаће земаљски рај на југу Србије.

  • Latince, mene zanima da mi…vi mene kazete gde ima jeftina kavurma,cvarci…Mene to brine jutros.

 • Ili je izbor okvira za naočare slučajan?

 • Ha ha ha ha pogledajte poslednju sliku, ha ha ha. Joj, majko moja mila, smejem se a plakao bih.

 • Sta je Leskovcani nemate komentar na ovako velikom uspehu rukovotstva Grada.Uspeh na svim segmentima razvoja grada,ako pazljivo analizirate izvestaj videcete kako Grad postaje Velegrad.

 • Šta ?????, Dičiš se što si izabran za neki faktor u Centar za Jablanički i Pčinjski okrug. Pa sram te bilo. 4 godine dinar nisi da za rad Centra i sve si kopao zemlju i nebo da ode Direktorka koja ga je i stvorila i koja se jadna razbole od pritisaka. Na najedi se sve nek bude tvoje , širi se, širi se , širi se megalomanu i šta misliš kada jednog dana ne budeš tu gde jesI?

  • A što pa da se širi veličanstveni mesko dr nauka šerif gos.Cvetanović?
   Da gledamo njegovu sliku svaki dan?Dosta je bilo,aman za aman.Veze nema ,rezultati nula u svim segmentima.Pa još i milijarda dinara po izveštaju DRI sve mu malo.More dosta je leskovčani nismo valjda toliko glupi da nas ovakav čovek zajebava a već prelazi i u matletiranje -duhovne sfere.

 • Ima ćime da se pohvali. Posteno. TO ŠTO GA NE VOLIMO NAŠ SI JE PROBLEM

 • tesko nama grad tone ljudi bez posla ali serif i njegova svita sve bogatiji ali narod je kriv jer je glasao ako nisu krali postoji i ta varijanta gradjani Leskovca zive najgore od svih u srbiji postali smo najgori grad koliko nam je omladine napustio grad vise nego u celoj srbiji dotakli smo dno

vaš komentar