Građani će sami odlučivati o trošenju novca od poreza na imovinu

Odbornici Vranja usvojili su danas predlog Akcionog plana za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih  po osnovu poreza na imovinu od 2018. do 2021. godine. 

Obrazlažući ovaj predlog, zamenik gradonačelnika i koordinator projekta „Reforma poreza na imovinu“ Nenad Antić, rekao je da je Grad Vranje jedan od 45. gradova i opština u kojima se sprovodi ovaj projekat, koji finansira švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC.

„Cilj projekta je bolja naplata poreza na imovinu i uspostavljanje relevantne baze fiskalnih obveznika, što će dovesti do dupliranja poreskih prihoda”, kaže Antić za Jugmediu.

On je dodao da je na terenu 16 popisivača koji popisuju nepokretnost, na osnovu koje treba da se utvrdi relevantna baza obveznika poreza na imovinu.

„Suština ovog projekta je da povećamo budžetske prohode, ali i da motivišemo lokalne samouprave da se takmiče jer postoje tri nagrade u okviru projekta gde prva nagrada iznosi pola miliona švajcarskih franaka“, objašnjava Antić.

Ujedno, kako kaže, mora da se usvoji Akcioni plan za uključivanje građana u trošenju budžetskih para.

„Cilj i suština Akcionog plana je uključivanje građana u odlučivanje o tome koji će projekti biti finansirani sredstvima od povećanja poreza. Očekivanja su da ona, umesto sadašnjih 85 miliona, dostignu iznos od 160 miliona na kraju 2019. godine”, rekao je Antić.