Gradsko veće usvojilo izveštaje o izvršenju budžeta

Na današnjoj sednici Gradskog veća, usvojeni su šestomesečni i devetomesečni izveštaji o izvršenju budžeta Grada Vranja, a prema rečima većnika za budžet i finansije Bojana Kostića, u prvih šest meseci ove godine, izvršenje budžeta iznosilo je 1,2 milijarde dinara, odnosno 42.25% od ukupnih sredstava.

“Ovaj iznos u devetomesečnom periodu dostigao je cifru od 2,1 milijardu dinara ili 68% ukupnih sredstava”, rekao je Kostić.

Uvođenje Centralnog registra faktura (CRF), kako kaže, bio je finansijski izazov za Grad Vranje, jer propisuje rok od 45 dana za izmirivanje dugova prema dobavljačima.

“Podržavam uvođenje CRF jer sistem podrazumeva prilagođavanje budžeta realnim prihodima. Međutim, budžet grada je u izveštajnom periodu pretrpeo i značajna izdavanja kada smo za mesne zajednice izdvojili 82 miliona za dug iz 2016. godine, a odblokirali smo i sve škole iznosom od 20 miliona”, istakao je Kostić.

On je dodao i da očekuje povećanje prihoda od poreza na imovinu, na osnovu uvećane baze poreskih obveznika i to za oko 50 miliona dinara.

“Grad Vranje je samo u 2018. godini za isplatu kredita izdvojio oko 440 miliona dinara, a neplanirani izdaci za isplatu nasleđenih dugova otežaće realizaciju i finansiranje kapitalnih projekata. U narednom periodu očekuje nas i plaćanje na osnovu sudske presude za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju Medicinske škole u iznosu od 30 miliona dinara”, rekao je Kostić.