Hladnjačari traže komasaciju poljoprivrednog zemljišta

LESKOVAC – Najveći problem hladnjačara iz leskovačkog kraja je nepostojanje mogućnosti da prošire svoje proizvodne kapacitete, a realna potreba za tim postoji, pa je od grada zatraženo da izvrši komasaciju zemljišta. Za povećanje proizvodnje potrebne su im obradive površine do kojih jako teško dolaze.

„Mnogo je neobrađenog zemljišta i u privatnoj i u državnoj svojini. Naš najveći problem je što ne možemo da dođemo u njihov posed i apelujemo da se pitanje komasacije rešava što pre“, ističe vlasnik firme „Funo -jug“ Dragoslav Jovanović.

Iz lokalne samouprave ističu da su upoznati sa svim problemima privrednika koji se bave ovim poslom i da pokušavaju da im izađu u susret. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao je danas sa svojim saradnicima tri najveće hladnjače u okolini Leskovca i istakao da se na komasaciji zemljišta ubrzano radi zbog velikog interesovanja velikih kompanija za njihov zakup.

„Nama je već crepana „Mladost“ tražila 500 hektara, a predstavnici „Delta agrara“ preko hilajdu hektara obradivih površina koje su u svojini grada. Ubrzano rešavmo sve te probleme i želimo da svima izađemo u susret“ ističe Cvetanović.

Vlasnici hladnjača žale se i na raznorazne inspekcije koje ih, kako kažu, hiperaktivno kontrolišu i to u toku branja što ih ometa u proizvodnji. „Ne možete da očekujete da tržišna inspekcija i finansijska policija rade van sezone. Mi smo tu da zastupamo vaše interese, a li istovremeno i da zastupamo interese grada i države“ kazao je hladnjačarima gradonačelnik.

Hladnjačari iz ovog kraja uglavnom svoj proizvod izvoze u zemljama srednje i zapadne evrope. Najviše za italiju i nemačku. U haldnjačarskoj industriji u Leskovcu i okolini stalno je zaposleno oko 1.500 ljudi. U sezoni branja voća, povrća i pečuraka ove kompanije zapošljavaju još preko 2.000 sezonskih radnika.

(kraj) dum