I opština Medveđa donela mere preporuka za zaustavljanje širenja korona virusa

Štab za vanredne situacije opštine Medveđa doneo je danas preporuke u 17 tačaka čiji je cilj da se zaustavi dalje širenje virusa COVID-19, a sve donete odluke slične su onima koje je nedavno doneo grad Niš, a danas i Leskovac i Pirot.

Celu odluku pročitajte u nastavku:

Preventivne mere protiv epidemije KOVID-19 za period od 06.jula do 19. jula 
1. Svi građani su obavezni da koriste masku u zatvorenom prostoru i da to čine na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra.
2. U javnom prevozuu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.
3. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezifikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.
4. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.
5. U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gositiju se ograničava na minimalno 4 m2 korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost nekoristi zaštitnumasku samo dok sedi za stolom. Ovo zanači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl. Gost je u obavezi da koristi zaštitnumasku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
Radno vreme ugostiteljskih objekata je do 23,00 časova.
6. U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 m2, površine bašte po gostu.
– Ukooliko postoji mogućnost da se bašta ovorenog tipa poroširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećavanja kapaciteta /broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemioloki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan priolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.
– Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.
– Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.
– Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
– Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.
7. Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na 4 m2 vodene i površine za ležaljke po korisniku, uz opbavezno držanje distance od 2 m.
8. Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.
9. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držđanja fizičke distance od 2 m , osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva. Apelujemo na omladinu da se prilikom druženja na otvorenom uzdržnj od drženja u većim grupama. U svakom slučaju, učesnici su obavezni da drđže minimalnu međ+usobnu distancu od 2 m.
10. U obrazovnim ustanovama (predškolskim i školskim) odložiti sve skupoive i svečanosti, a prijemne i druge ispita, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
11. Podsećamo da su vrtići predškolske ustanove dužne da primenjuju sve mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija). Roditeljima se posebno preporučuje da ukoliko imaju uslova za čuvanje dece u domaćinstvu, da ih privremeno ne dovode u predškolsku ustanovu.
12. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
13. U verskim objektima i prilikom obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
14. Dezinfekciju zajedničkih prostorija, primenjivati najmnanje jednom dnevno u stambenim zgradama.
15. Da JKP „Obnova“ Medveđa, jednom dnevno vrši pranje ulica i javnih površina, primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.
16. Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.
17. O sprovođenju mera staraće se Opštinska komunalna inspekcija i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranjeobjekta na period od sedam dana ukoliko se radi o ugostiteljsdkom, prodajnom ili drugom napred navedenom objektu.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar