Izložbom prošetali kroz 140 godina istorije škole u Manojlovcu

Glavne ličnosti obeležavanja 140 godina Osnovne škole “Radoje Domanović” u Manojlovcu kraj Leskovca bili su danas učenici, kao i oni na požutelim fotografijama, koje su zajedno sa dokumentima, starim dnevnicima i đačkim knjižicama činile deo izložbe pripremane za ovaj dan više od godine.

Pored izložbe, učenici su ovaj veliki jubilije obeležili I igranjem revijalnih utalmica, sa svojim nastavnicima spremili priredbu, nalik svečanoj akdemiji, i održali radionice.

U gostima im je bio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima i predstavnici Istorijskog arhiva, koji su pomagali oko pripreme izložbe.

Direktorka arhiva Marija Lazarević ocenila je da izložba predstavlja vremeplov kroz 140 godina rada škole, a direktor same škole Goran Grozdanović da je želja bila da se podseti na tragove koje su ostavile brojne generacije.

Meštanin Manojlovca Jugoslav Stojković poklonio je gradonačelniku ikonu u znak zahvalnosti za doprinos školi

Cvetanović je istakao da je lokalna samouprava  u matičnu školu i u njenim isturenim odeljeninja proteklih godina uložola 8,2 miliona dinara.

Veliko mi je zadovoljstvo i velika čast što sam danas gost na svečanoj proslavi Dana škole, koja slavi 140 godina postojanja”, kazao je Cvetanović, podsećajući da je grad u ovu školu uveo parno grejanje, posatvio mobilijar, nabavio gromobran, legalizovao vodovodni priključak i izmirio sve zaostale račune.

Radimo na pribavljanju dozvole za energetsku efikasnost za objekat u Manojlovcu, na kome će biti zamenjena stolarija, upisivanje školskog igrališta u Katastar nepokretnosti i njegovo asfaltiranje, a nameravamo da ogradimo škole u Jelašnici i Bratmilovcu”, istakao je Cvetanović.

Učenici su, inače, predstavama podsetili na život pisca Radoja Domanovića, čije ime nosi njihova škola, ali i na Karađorđa Petrovića, utemeljivača nove srpske države kao i na život Marka Kraljevića, junaka iz njihovh istorijskih čitanki.