Javni pozivi programa EU PRO predstavljeni u Nišu

Predstavnici razvojnog programa Evropske unije EU PRO pozvali su danas predstavnike lokalnih samouprava sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga da apliciraju za sredstva četiri javna poziva za unapredjenje infrastrukture u 99  opština u Šumadiji, zapadnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Rukovodilac Sektora infrastrukture u programu EU PRO Jasmina Ilić  istakla je da ukupna vrednost tog programa iznosi 25 miliona evra, dok je za četiri raspisana javna poziva izdvojeno 10 miliona evra.

Podržaćemo kroz četiri poziva izradu projektne i tehničke dokumentacije, izgradnju lokalne infrastrukture i ekonomske infrastrukture. Nadam se da ćemo ovim projektima uspeti da pokrenemo lokalne samouprave da obezbede uslove za privlačenje investicija i da se malo aktivnije odnose prema stvaranju uslova za privlačenje investitora“, kazala je Ilić na prezentaciji javnih poziva EU PRO u Regionalnoj privrednoj komori Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Ona je dodala da na pozive koje je raspisao program EU PRO mogu da se jave lokalne samouprave, s tim što njihovi partneri mogu da budu preduzeća, privredne komore i regionalne razvojne agencije.

Od četiri poziva najvredniji pojedinačni grantovi biće za ekonomsku infrastrukturu, od 200.000 do jedan milion evra, a za lokalnu infrastrukturu vrednost gradova biće do 150.000 evra. Za planove ćemo dodeljivati po 15.000 evra, a za projektno tehničku dokumentaciju do 30.000 evra“, izjavila je Ilić.

Javni poziv za finansiranje izrade planske dokumentacije biće otvoren do 11. juna, dok će za lokalnu infrastrukturu  rok biti 29. jun. Za tehničku dokumentaciju javni poziv biće otvoren godinu dana, a za ekonomsku infrastrukturu dve godine.

Lokalna samouprava može da se prijavi sa po jednim projektom na svaki od četiri raspisana poziva. Presek ćemo praviti kvartalno i kvartalno dodeljivati ugovore“, izjavila je Ilić.

Kako je objasnila, u javnim pozivima za izradu lokalne i ekonomske infrastrukture odredjeni broj bodova dodeljivaće se opštinama iz devastiranih grupa što će biti simboličan podstrek tim opštinama da apliciraju projektima.