Jednočasovni štrajk upozorenja u niškom “Srbijaturistu”

NIŠ – Nezadovoljni statusom firme I materijalnim položajem radnika članovi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata(ASNS) i njihove kolege iz sindikata „Nezavisnost“ niškog ugostiteljsko-turističkog preduzeća „Srbija-turist“,za danas 12 časova  pet minuta održali su su jednočasovni štrajk upozorenja.
U zahtevu koje je zajednički štrajkački odbor prosledio Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja,Agenciji za privatizaciju,Inspekciji rada Nišavskog okruga i gradonačelniku Milošu Simonoviću,traži se hitno rešavanje statusa ovog preduzeća i izrada socijalnog programa,sličnog onome koji su dobili radnici „Niteks“-a(300 evra po godini radnog staža).
-Odgovor i poziv na pregovore od strane onih kojima je zahtev upućen, čekaćemo najkasnije do 8. decembra,a ukoliko se oni ogluše,stupićemo u generalni štrajk-kaže,poverenik ASNS u „Srbija-turist“-u,Zlatko Nečavski,naglašavajući,da im je dosta neizvesnosti i da hoće da rade.
Dogovor je, dodaje Nečavski,da štrajk održavamo na auto-putu Beograd-Niš kod hotela „Nais“, na Trgu kralja Milana u centru Niša i na lokalnim i međunarodnim prugama.
Kako ističu u oba sindikata,preduzeće je dovedeno na rub propasti,a radni proces ozbiljno ugrožen zbog nedostatka sredstava za nabavku energenata,osnovnih i obrtnih sredstava.Zahteva se hitna pomoć kako bi se koliko toliko održao proces rada i realizovali ugovoreni poslovi,kao što su doček Nove 2012. godine i prvenstvo Evrope u rukometu.Zarade oko 250 zaposlenih, koje u proseku dostižu jedva 13.000 dinara,kasne osam meseci.

 

Američki biznismen srpskog porekla Srba Ilić kupio je 70 odsto „Srbijaturista“ 2003. godine, a privatizacija je raskinuta juna 2006.

Međunarodni arbitražni sud u Parizu je maja ove godine doneo odluku u korist Ilića i njegove firme „Junivorld holding“ (Uniworld holdings Ltd.).

 Agencija za privatizaciju je 2. juna podnela tužbu pred Privrednim sudom u Beogradu kako bi poništila arbitražnu odluku.

Ilić je sredinom septembra zatražio od niškog grdaonačelnika Miloša Simonovića da od nadležnih zahteva hitno rešenje za „Srbijaturist“.

U sastavu „Srbijaturista“ su hoteli „Nais“, „Ambasador“ i „Park“ u Nišu, dva hotela u Niškoj banji i hotel „Niš“ čija je rekonstrukcija započeta, ali nije završena, a koji je Ilić nameravao da pretvori u „Holidej In“.