Kafana „Kod Piroćanca“ pobednik Festivala majstora pirotskog roštilja

PIROT – Treća gastronomska manifestacija „Festival majstora pirotskog roštilja“ na kojoj su se nadmetali najbolji pirotski majstori roštilja održana je u restoranu hotela ’’Stadion’’

U konkurenciji od 12 roštiljdžija, prvo mesto, po odluci žirija, osvojili su majstori rostilja iz kafane ‘’Kod Piroćanca’’, drugo iz kafane ‘’Dvojka’’ a treće iz kafane ‘’Lane moje’’.

Festival je organizovalo Opšte udruženje preduzetnika Pirota pod pokroviteljstvom opštine Pirot i Turističke organizacije Pirota.

„U Pirotu se roštilj pravi od čistog mesa, bez aditiva, soje i sličnih dodataka. To znaju da prepoznaju i mušterije pa otuda i ne čudi što su pirotske kafane prepune gostiju iz susedne Bugarske koji jedu i kupuju pirotski roštilj i nose svojim kućama-kaže predsednik žirija Stambol Geštamov, nekadašnji šef kuhinje Interkontinentala.

Jedan od članova žirija, popularni Piroćanac Filip Ćirić, poznat po učešću u žiriju emisije „Moja kuhinja, moja pravila“ kaže Pirot s punim pravom može da se nazove gastronomskim biserom Srbije.

Otvarajući Festival, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je rekao da opština Pirot podržava svaku manifestaciju koja ima za cilj promociju potencijala ovog kraja.

„Zaista imamo vrhunske kulinarske specijalitete. Ostaje samo da ih marketinški promovišemo kako bi još više turista dolazilo u naš kraj-rekao je Vasić.

Jedan od najpoznatijih pirotskih ugostitelja i majstora roštilja Boban Tančić kaže da je tačno da sve veći broj turista dolazi u Pirot samo da bi uživali u vrhunskom roštilju.

Prema rečima sekretara Opšteg Udruženja preduzetnika Pirota Veroljuba Mihajlovića, cilj manifestacije je promocija vrednosti pirotskog kraja.

„Ove godine manifestacija traje dva dana.U nedelju smo u popularnoj emisiji ‘’Žikina šarenica’’ koja je emitovana iz Pirota predstavili najbolje roštiljdžije-kaže Mihajlović.

„Početkom godine imamo Sajam pirotske peglane kobasice, potom Festival staroplaninskih jela u Temskoj a sada i Festival roštilja. To su manifestacije koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Podržavamo ovakve manifestacije koje promovišu pirotske specijalitete i naše brendove- kaže direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov.

(kraj)paz

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

15 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jovan
11.08.2014. 09:10

A leskovačko roštilj meso je ubedljivo najgore u Srbiji:
-60% soja
-20% puzdra
ostalo voda, so i aditivi.
Pljeskavica je suva, ko opanak, džabe je sve vreme mažu zejtinom dok je peku.
I ŠTO JE NAJTRAGIČNIJE, ZAŠTITILI SU GA KAO ORIGINALNU ROBNU MARKU. BRUKA I SRAMOTA. TO BRE NEJE NI ZA KUČIĆI!!!

Skaradžija
11.08.2014. 10:25
Odgovor za  Jovan

Ti mi pa Jovane mnogo znaš, ajk si mi ti eksperat. Nađoše li ti najzad oblast u koju se razumeš?

djura
11.08.2014. 12:37

Jovane 🙂

Ma sve i da si u pravu burazeru, dzaba se trudis. Mogu Pirocanci da stavljaju sta god hoce u svoje rostilj meso. Njihovo meso, njihov recept, njihova volja. 🙂

Leskovacki majstori, nemaju ama bas nikakvu potrebu da se objasnjavaju sa onima koji zavidno i zlonamerno, decenijama gledaju u njihovu avliju. Davno je to objasnjena i razjasnjena stvar. 🙂

Ja eto volim sve rostilje. I banjalucki i uzicki pa i protiv Pirotskog nemam nista protiv.

Ali zna se gde se pravi najbolji. Zna se gde je svetska prestonica rostilja. 🙂 I to naravno nisu rekli Leskovcani.

Pa i pomenuta braca Bugari, znaju o cemu govorim. Uostalom, zar nije cela Bugarska preplavljena Leskovackim rostiljem? U recimo i nama i Pirocancima, susednom Nisu, nigde nisam video pirotski rostilj, a leskovacki je na svakom koraku. 🙂

A ovo je o Leskovackom rostilju, rekao jedan mnogo veci znalac i od tebe i od mene:

„Ako nemaš merak na jedenje,
ne se pipaj oko ćevapi.
Ćevapi su za ljudi.
Od meljeno meso od plećku,
od šiju na bika i od paflaku.
Kad se ubavoi izmesi,
turi se na led, da prespie.
Ujutro se izmelje još jed’n put.
Kad meso odvugne – turi se na žar.
Ćumur mora da je iz planinu.
Domaćica da je ubava.
Domaćin da ne e budala.
Kad se toj udesi,
Ćevap sam ripne na čoveka, u tanjir.
Takvi ćevapi praviv se
samo u Leskovac.“

Dakle Joco…

Nije bas sve u „cistom“ mesu. Jer da je tako, peceno prase bi bilo najbolji rostilj. 🙂

Ima bre nesto i u KNOW-HOW. 🙂

Niko i ne brani Pirocancima da razvijaju svoj rostilj. Ali meni se ipak cini da to rade na prilicno pogresan nacin. Bolje reci iskompleksiran. 🙁

Za pocetak bi im mozda bilo bolje, da svoje umece predstave upravo u Leskovcu. Ovde su svoje mesto pronasli recimo Cacani sa svojim nenadmasnim pecenjima. Ko zna, mozda bi i te Pirotske peglane kobasice, pobudile slicno interesovanje?

A to sto si ti rekao,(posredno) uporedjujuci leskovacki rostilj sa Pirotskim, je pametno koliko bi bilo pametno i da recimo ja kazem, da se u Leskovcu pravi bolji kackavalj od onog koji se pravi u Pirotu. 🙂

Ja to svakako necu reci. Ali cu reci da su cuveni leskovacki ustipci, najbolji kad se zamese bas sa tim, pirotskim kackavaljem. 🙂

Budi mi pozdravljen i nemoj da se ljutis. 🙂

A sve Pirocance pozivam da navrate od 25 Avgusta. Ne treba im navigacija. Samo neka dodju do Nisa, a posle je vec lako. Vodice ih miris, a i videce dim. 🙂

Jovan
11.08.2014. 13:15

Poštovani gospodine Djuro,
Voleo bih i ja da leskovačko roštilj meso bude najbolje na svetu. Ali nije. Svi mi kupujemo ono upakovano u kese od 1kg i džaba se ovde neki ljutili, ali to ništa ne valja. Probao sam roštilj gde god sam bio po Srbiji i teška srca moram da priznam da je roštilj u Leskovcu i okolini najslabijeg kvaliteta. Ono što je uništilo taj brend je ogromna količina soje koja se u njega stavlja. Imao sam prilike da razgovaram sa nekim proizvođačima iz Leskovca i svi su mi iskreno rekli da kada bi pravili onako kako treba ( anaravno da znaju) onda bi kilogram koštao najmanje 600 dinara. I ko bi to kupovao?? dakle, u pitanju je ekonomija. Ali to ne smeta svim roštiljdžijama u jablaničkom okrugu da prilično skupo naplaćaju pljeskavice od tog odrona od mesa. jednostavno bre ljudi, smrdi na soju. I to više nije stvar ukusa i navike. baš se pitam, da li je čuveni Dragi Bure trpao soju u svoje proizvode. Eh kad se setim ćevapa u kafani Dubočica, gumasti, pa odripuju iz tanjir, a kada ga presečeš na pola, sok štrca iz njega. A ti Skaradžijo, dođi u Beograd, lično te vodim na nekoliko mesta da probaš šta je roštilj (Stara Hercegovina, kafana Čubura, malo korzo…i da ne nabrajam. Narvno, nema ljutnje. Poštujem svačije mišljenje.

Jovan
11.08.2014. 13:21

I da ne zaboravim, pirotski kačkavalj tzv. mešanac (proizvodi ga pirptska poljoprivredna škola)u Beogradu košta 1000 din za kilogram, a ovčiji 1500 din za kg. I zaista je vrhunskog kvaliteta. te čisto sumnjam da iko od leskovačkih roštiljdžija stavlja tako skup kačkavalj u uštipke.
I na kraju, baš bih voleo da se sistemom slučajnog uzorka (MK, Đokić, Mesokombinat)uradi analiza sastava mesa. Bio bi to šokantno iznenađenja za sve.

djura
11.08.2014. 13:40
Odgovor za  Jovan

Ne mogu da kazem da se u potpunosti ne slazem sa Vama. Daleko od toga.

I meni kao potrosacu, veoma cesto zasmetaju neke stvari, o kojima ipak ne bih govorio. 🙁

Ono sto je zbunjujuce je da je u vecini mesara u Leskovcu, moguce pronaci 3 vrste rostilj mesa.

1. Rostilj meso od govedjeg mesa koje je najeftije.

2. Rostilj meso od juneceg mesa

3. I takozvano „Brendirano rostilj meso“.

Upravo to poslednje kosta 600 dinara i pretpostavljam da je ono jedino pravo i originalno.

Ja licno zbog toga ne krivim proizvodjace. Oni samo rade ono sto im se tolerise i sto izgleda moraju da rade.

Krivim drzavu koja dozvoljava da narod svasta jede i da to svasta, relativno skupo placa. 🙁

Jovan
11.08.2014. 14:13

Dragi moji leskovčani, možete da mi lupate minuse do sudnjeg dana ali roštilj vam je jedno veliko ništa. I to nije samo moje mišljenje, već i mnogih mojih kolega i prijatelja koji su imali prilike da ga probaju. Zanimljivo je koliko ste sujetni na nešto što je kao originalno vaše, a nije. Umesto da se potrudite oko podizanja kvaliteta, vi branite nešto što je loše. Da je to meso toliko dobro, cela Srbija bi ga trošila. Zar je logično da junetina košta skoro 700din kg, a svinjsko oko 600 din, a da vaše slavno brendirano meso za roštilj košta 300-400 din za kg. Tu nešto nije baš u redu. Koja je to matematika?? samo vi jedite pečenu soju i pričajte kako nema ništa ukusnije od toga.

Aleksandar
11.08.2014. 18:02
Odgovor za  Jovan

Postovani Jovane, ne slazem sa sa Vasom tvrdnjom.
Prvo oko cena, svinjsko meso, but ili plecka bez koske je moglo u trgovinama (tipa Roda, Dis, Idea…) da se nadje za 400 do koja desetina dinara preko u zadnjih nekoliko meseci. Junetina oko 600 dinara. Znaci da proizvodjace to meso kosta jos jeftinije. Rostilj meso koje je jeftinije tj. prodaje se po 450 din sigurno nije visokog kvaliteta ali nije ni lose koliko tvrdite. Originalno rostilj meso mozete kupiti po ceni od 600 dinara i to je ono sto vi tvrdite da ne postoji.
Ugostio sam veliki broj ljudi sa svih strana nase zemlje, a bilo je i iz inostranstva, i svi su bili i vise nego zadovoljni kada su jeli rostilj meso u nasim restoranima. Neko navrate i samo zbog toga. Pretpostavljam da restorani koriste ono skuplje kvalitetnije meso.
Takodje to sto u nekom rostilj mesu stavljaju i soju, ne treba za tu kombinaciju da bude minus, soja je jako kvalitetna i ukusna hrana i sem ukoliko niste profesionalni sportista(maksimalno dva obroka nedeljno), trebalo bi mnogo cesce da se nalazi na nasim jelovnicima. Ono sto je bitno je da na proizvodu bude obelezen tacan sastav a ljudi ce, uracunajuci i cenu sami odluciti da li im odgovara.
Na kraju krajeva i broj ljudi koji nas poseti tokom rostiljijade ide u prilog toma je nase rostilj meso dobro.
A kuma inzenjera pozdravite od jednog paprikara i kazite mu da se malo vise angazuje oko struke, neka napravi on nesto sa cime cemo pobediti u tom ratu semena. Sto se unapred predao? Zar nije to oblast gde bi mogli da napravimo bum?

djura
11.08.2014. 21:58
Odgovor za  Aleksandar

Ja nikad ne brinem.

Kada god me neko satera u tesnac, eto meni mog drugara Aleksandra. 🙂

I nije mu ovo prvi put.

Acko, nemas pojma koliko mi znacis!

Ali stvarno. 🙂

Student Privatnog
12.08.2014. 00:14
Odgovor za  Aleksandar

Opa, al se dobro ručka od kako smo vlas` pa sve cene od mesišta znamo! Ja ne znam ni pošto je posebna salama.
Kako vas bre nije sramota svu trojicu?

Nemam nikakve skole
12.08.2014. 10:09
Odgovor za  Student Privatnog

A kako tebe nije sramota, imas za internet, telefon, pivo, cigare… a pricas da nemas ni za posebnu. Ma nije nego.
Kad vec volis da lepis etikete, sto ne odes da se zaposlis u Dzinsi, tamo placu za jednog takvog, moz ti pretekne i za mesiste posle.

Зоран
12.08.2014. 14:26
Odgovor za  Aleksandar

Ti ćeš da napraviš bum kad te uhvati direktor što koristiš službeni računar za privatnu prepisku

Jovan
11.08.2014. 14:30

Gospdine Djuro,
Slažem se sasvim sa vašim mišljenjem. Nije problem samo leskovačko roštilj meso. Generalno u Srbiji jedemo hranu krajnje sumnjivog kvaliteta, da ne kažem otpad i đubre. Leskovac sa svojom tradicijom gajenja paprike pre svega, pa i paradajza je bio nadaleko poznat, i po meni je to pravi leskovački brend. Ali, starih sorti (koje su bile neprevaziđenog ukusa), skoro i da nema više. Ali kako reče moj kum koji je inače poljoprivredni inženjer, onog trenutka kada postanemo punopravni članovi EU, oni će diktirati koje će se sorte gajiti u npr leskovačkom kraju, Hajnc će sve količine da prerađuje u kečap. a mi ćemo da jedemo plastičan bezukusan paradajz iz Španije, Italije i ne znam još odakle još.

Student Privatnog
11.08.2014. 17:56

Dragi moj Jovane, dragi moj Đuro. Svi smo shvatili da ste željni roštilj meska, pa bilo da je ono:
„1. Rostilj meso od govedjeg mesa koje je najeftije.
2. Rostilj meso od juneceg mesa
3. I takozvano „Brendirano rostilj meso“.“

Pristajem da vam uplatim na žiro račun iznos koji dovoljan za po 2kg bilo kojeg roštilj mesa samo da prekinete besmisleno torokanje.

Jovan
12.08.2014. 13:25

Druže, šaljemo ti Djura i ja broj ž.r. To će da te izađe oko 2i po soma. I neznanje može da bude od koristi kao što vidiš.