Kej pored Vlasine kultno mesto mladih

Đački parlament Vlasotince

Ni u jednoj varoši ili gradu u Jablaničkom okrugu život se ne odvija na obalama reke kao što je to slučja u Vlasotincu gde je njihov čuveni kej pored Vlasine, već decenijama kultno mesto, posebno za mlade.

Na dugačkom popločanom keju ima i kulturnog sadržaja i kafića, malo dalje i hotela i sve to predstavlja kutak u kome su odrastale generacije, gde su se mladići i devojke prvi put uhvatili za ruke ili poljubili i gde su se vodile rasprave i svađe.

Za razliku od osnovaca kojima šetnja i druženje kejom na Vlasini ne pruža dovoljne sadržaje već žele neki svoj kutak za slobodno vreme, posebno u zimskim danima, srednjoškolci kažu da su tokom leta kej s jezerom u samoj reci koga svi Vlasotinčani nazivaju – morem, a zimi kafići, mesta koja ne bi menjali ni za koje druge sale za igranke i ćaskanja uz sok i kafu.

Razgovarali smo sa predstavnicima Đačkog parlamenta Tehničke škole, najuspešnijim učenicima.

Kristina Stefanović, učenica četvrte godine sa ekonomskog smera:

Sličnog je mišljenja i njen kolega Milan Milenković, predsednik Đačkog parlamenta.

Kristina i Milan su odlični učenici. Ona se odlučila da upiše žurnalistiku, što je retkost među današnjim srednjoškolcima zbog ove degradirane profesije, a Milan za Fakultet bezbednosti.

Na snimcima dole pogledajte šta ovi mladi ljudi misle o svom rodnom Vlasotincu i kako i gde vide svoju budućnost.

Njihovi drugovi i drugarice, za koje u samoj školi kažu da su sjajna generacija, tvrde da će svi na studije.

„Neki će upisati ekonomiju, neki tehničke nauke, pravne fakultete, elektroniku, pa i policijsku akademiju“, priča Milan Milenković.

No, za razliku od gimnazijalaca, s kojima dele istu zgrdau, učenici Tehničke škole, bar članovi Đačkog parlamenta, nerado pričaju o svojim željama i nadama, a naterati ih da stanu pred novinarski foto-aparat ili kameru jednako je herojskom podvigu.

To je i razlog što smo za sagovornike imali samo Kristinu Stefanović i Milana Milenkovića, čije su reči, doduše, podržane klimanjem glave tokom razgovora u centru Vlasotinca.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva